Peräpään valvoja: Hei, laukkaa ratsu Reima!

Tuomikirkko kutsuu Mikkelin päivän messuun sunnuntaina kirkkokansaa ja kaupunginhallitusta.

Mikkelin kuntapolitiikan terävin kärki osallistuu Mikkelinpäivän messuun sunnuntaina tuomiokirkossa. Palveluryhmänä toimii kaupunginhallitus puheenjohtajansa Markku Aholaisen johtamana.
Ryhmässä ovat mukana Armi Salo-Oksa, Petri Pekonen, Pekka Pöyry, Liisa Ahonen, Minna Pöntinen ja Jarno Strengell vahvistettuna kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikalla ja valtuutettu Outi Kaurialla.
Saarnan pitää Erkki Laine ja avustavana pappina toimii Jyrki Koivikko. Kanttoreina ovat Mikko Kallio ja Päivi Karjalainen Kolehti kerätään Kirkon ulkomaanavun katastrofirahastolle.
Mikkeli on ainoa kaupunki koko Skandinaviassa, joka on saanut nimensä enkelin mukaan. Arkkienkeli Mikael muuten mainitaan Raamatussa viidesti ja myös islamin Koraanin 2. suurassa.

Vihreät jakoivat puheenjohtaja Touko Aallon sairausloman aikana puheenjohtajan vastuut eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja puolueen varapuheenjohtajien kesken.
Varapuheenjohtaja Veli Liikanen Mikkelistä ottaa vastattavakseen puolueen ilmastopoliittisen työn vetämisen, puolueen kentän tukemisen ja sidosryhmien yhteyshenkilönä toimimisen.
Miten pitkälle Veli Liikasen tie vielä politiikassa viekään? Ainakin suvussa alan kiistatonta lahjakkuutta, sen osoittaa Velin sedän Erkki Liikasen ura.

Mahtoiko kukaan hieraista korviaan, kun kuuli elokuussa kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd) esittämän kirjallisen kysymyksen urheiluministerille?
Kansanedustaja koki huutavaksi epäkohdaksi tällä kertaa sen, että ratsastuksen MM-kilpailuihin Yhdysvaltoihin nimetty joukkue joutui kaivamaan kuvettaan.
— Järkytyin, että Suomea edustavan ratsastajan maksettavaksi jää 10 000 euroa. Omavastuumaksuun kuuluu osa hevosen lentolipusta, ratsastajan lentolippu sekä avustajien lentoliput, hevosen ja ihmisten majoitukset sekä muita kilpailuihin liittyviä kuluja, Taavitsainen kirjoitti.
Taavitsaisen mukaan urheileminen arvokisoissa ei saa olla kiinni ihmisen varallisuudesta tai sukupuolesta. Myös tavallisella palkansaajalla, naisella ja miehellä, on oltava mahdollisuus edustaa Suomea.

Voe mahoton paikka. Miten tästä selvitään eteenpäin?
Jotta ymmärtäisi arvoisan kansanedustaja mielenliikkeitä, on hyvä lähteä vähän kauempaa. Taavitsainen on niin sanotusti erittäin hyvin verkottunut hevosmaailmaan.
Hän on ratsastanut vuosia ja liikkuu myös luontevasti eduskunnan hevosystäväin kerhon tilaisuuksissa. muun muassa Mika Lintilän, (kesk), Timo Kallin (kesk) ja Susanna Kosken (kok) keralla.
Eikä siinä vielä kaikki. Taavitsainen omistaa viisivuotiaan ratsun, suomenrotuisen Tuohikkaan.

Pitäisikö valtion tosiaan kustantaa hevosille lentoliput maapallon toiselle puolelle kustannuksista piittaamatta?
Ratsastus on erinomainen harrastus, mutta hevosen kulut ovat korkeanpuoleiset. Kunnon ratsu ei irtoa viidellä tonnilla, ja se on vasta alkua. Harrastajaratsukon vuotuiset kustannukset nousevat pikemmin yli kuin alle kymppitonnin.
Kilparatasastus taas on lähinnä niitä tavallisia palkansaajia varten, joilla on vähintään kansanedustajan tulot.

Valvoja kertoi viime viikolla, että lahtelainen valtuutettu Tapani Ripatti haluaa siirrättää Mannerheimin ratsastajapatsaan pois Lahden keskustasta.
Mikkelin klubin puheenjohtaja Mikko Pöyry on Ripatin kanssa täsmälleen samaa mieltä.
– Sitä ei olisi koskaan pitänyt Lahteen sijoittakaan. Mannerheimillä ei ollut juuri mitään tekemistä Lahden kanssa, pohdiskeli Pöyry Marskin pöydän lounasseurueessa Mikkelin klubilla.
Pöyry totesi, että patsas olisikin nyt viisainta pikaisesti roudata Päämajakaupunkiin.
– Ratsastajapatsas istuisi erittäin hyvin Kalevankankaalle, missä marski ratsasti paljon sodan aikana. Mikä ettei myös Annilan ja Kyyhkylän maisemiin, missä hän vietti kesän 1941, pohti Pöyry pilkettä ilmanurkassa.