Kolumni: Viisautta BioSairilaan

BioSairilan kaasulaitos on ajautunut hankalaan jamaan. Laitosrakennukset ovat 80-prosenttisesti valmiina, mutta laitteet kaasun tuotantoon puuttuvat.
Laitostoimittajaksi valittu jyväskyläläinen BioGTS Oy on lyönyt hanskat tiskiin. Se haluaa talousvaikeuksiensa takia eroon BioSairilan kanssa tekemästään urakkasopimuksesta.
On selvää, että jyväskyläläisyhtiön ja BioSairilan yhteinen taival on ohitse. Erokirja allekirjoitetaan mahdollisesti jo tänään torstaina.

Olisiko Mikkelissä pitänyt tietää, että BioGTS ajautuu talousvaikeuksiin? Varmaakin, mutta vaikea sitä oli pari vuotta sitten nähdä.
Yhtiöllä oli päällä luja menetysputki, josta ei puuttunut kehuja. Esimerkiksi Kauppalehti noteerasi sen Suomen kovimmaksi kasvuyritykseksi 2016.
Tilauksia ropisi kymmenillä miljoonilla euroilla eri puolille Suomea ja myös maailmalta Kiinaa ja Vietnamia myöten. Valtiolta investointitukea saaneita hankkeita on kymmenkunta.

Tänä vuonna on alkanut kuulua monelta sunnalta huolestuttavia uutisia. BioGTS:n tekniikka on pykinyt muun muassa Jyväskylässä ja Haminassa. Hankaluuksia on ollut myös Haukivuorella, missä BioHauki käyttää samaa teknologiaa.
Seinät siis on, mutta sisään kannettavasta teknologista ei ole varmuutta. Osin Mikkelin laitos voinee nojata BioGTS:n kehittämään teknologiaa. Uusiakin ratkaisuja tarvitaan, koska yhtiön toimittamissa laitoksissa on ollut isoja ongelmia

BioSairilalla on kova urakka edessä. Liki 10 miljoonan euron puolitekoinen laitos olisi saatettava tuotantokuntoon.
Urakkaa ei helpota se, että sosiaali- ja terveysministeriö maanantaina julkistetussa lausunnossaan lyttäsi BioSairilan hankeen puutteellisin tiedoin. Valtiotalouden tarkastusvirastolle antamassaan lausunnossa ministeriö teki useita ilmiselviä asiavirheitä.
Suomen ja EU:n tavoitteena on saada merkittävä osa liikenteestä kulkemaan biopolttoaineilla. Liikennebiokaasu tarjoaa myös aluetaloudellisesti hyvän ratkaisun.
Viisautta tarvitaan, että ensi vuonna elokuussa kaasulaitos hyrskyttelee liikennebiokaasua Metsäsairilassa, Se olisi kaikkien etu.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja