Kolumni: Ajatushautomoita

Mikkeliin on lyhyessä ajassa syntynyt uuden tyyppisiä keskittymiä, joissa yhteisöllisyys on keskeinen idea. Valokuvaaja Pihla Liukkonen, keraamikko Paula Ruuttunen, keraamikko Asta Aalto ja kuvanveistäjä Hanna Vahvaselkä käärivät hihansa ja muunsivat vanhan Kansankadun Siwan ateljeiksi. (Kuva: Anni Suomela)

Suomen talous porskuttaa, mutta Mikkelissä riittää pohdittavaa. Väestötilastot ovat karmeita, eikä kaupungintalouden kaikkia huonoja uutisia ole ehkä vielä kuultu.
Entä miten kestäviä ovat paikalliset energiaratkaisut, kun isot sähköfirmat mouruavat joka nurkalla?
Vetovoimassa on ongelmia. Tällä viikolla YIT ilmoitti siirtävänsä Graanin kerrostalojen aloittamista, koska Mikkeli ei kiinnosta sijoittajia.

Sitten hyviin uutisiin. Mikkeliin on lyhyessä ajassa syntynyt uuden tyyppisiä keskittymiä, joissa yhteisöllisyys on keskeinen idea.
Keväällä Otonkulmassa avasi yrittäjäyhteisö, joka nopeassa tahdissa keräsi parikymmentä yrittäjää. Heti perään ilmaantui kauppakeskus Akseliin viiden kasvuyrityksen porhakka porukka.
Tämän päivin Kaupunkilehti kertoo kansijutussaan Kansankadun taiteilijanelikosta. Valokuvaaja Pihla Liukkonen, keraamikko Paula Ruuttunen, kuvanveistäjä Hanna Vahvaselkä ja keraamikko Asta Aalto ovat herättänet vanhan Siwan tilat uudelleen henkiin.

Kansankadun taiteilijat, HUB Otonkulma ja Akselin yritysyhteisö ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, mitä me mikkeliläiset ja eteläsavolaiset eniten tarvitsemme: rohkeutta tarttua mahdollisuuksiin yhdessä.
Uudet yhteisöt muodostavat ajatushautomoita, joiden yhteisissä kahvipöydissä ja muissa epävirallisissa palavereissa syntyy uusia ideoita ja uutta yrittäjyyttä.

Osataanpa sitä onneksi myös julkisella puolella. Essote on yhdessä kumppaneittensa kanssa kääntänyt ikääntymisen voimavaraksi.
Viime viikolla Mikkelin keskustassa virallisesti avattu Omatori tarjoaa etenkin ikäihmisille hyvinvointipalvelut yhden katon alla. Se on uutta koko Suomessa.
Omatorista on tulossa asiakkaitten, yritysten ja yhdistysten yhteinen foorum, jossa tarjolla on terveyttä, sosiaalipalveluja ja virkistystä. Samalla syntyy varmasti myös uusia ratkaisuja kiperiinkin kysymyksiin.
Summa summarum. Mikkelillä on isoja pulmia, mutta onneksi mikkeliläiset ratkovat niitä jo täyttä päätä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja