BioSairilan ottaa ohjat

Työt BioSairilan kaasulaitoksen työmaalla ovat keskeytyksissä. Kolme reaktorisiiloa odottaa valmiina, että kaasuntuottamiseen tarvittava teknologia tuodaan asennettavaksi.

BioSairila Oy aikoo viedä keskeytyneen biokaasulaitoksen loppuun omana työnään. Yhtiön hallitus kokoontuu tänään torstaina ratkaisemaan, miten laitos saadaan mahdollisimman nopeasti valmiiksi.

Kaasulaitoksen rakennustyöt ovat olleet keskeytyksissä viikon, koska laitostoimittaja BioGTS Oy haluaa purkaa urakkasopimuksen talousvaikeuksiin vedoten.
– Yritys on ilmoittanut maksukyvyttömyydestään. Työt ovat nyt seis siihen saakka, kun urakkasopimus on purettu. Nyt valmistelemme etenemisestä viivästyksestä riippumatta, sanoo BioSairila Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Miettinen.
Urakkasopimuksen purku on menossa, ja juridiset kiemurat aiheuttavat väistämättä viivästystä kaasulaitoksen työmaalla. Miettinen sanoo, että tarkoitus on edetä niin nopeasti kuin mahdollista. Suunta on jo selvä.
– BioSairila toteuttaa hankkeen loppuun itse yhdessä alihankkijoiden kanssa. Projektin johto tulee BioSairilaan. Hallitus tekee ratkaisut tänään torstaina.

Paljonko ylimääräiset mutkat tulevat maksamaan, siitä ei Miettisellä ole vielä tarkkaa käsitystä. Myös aikatauluun liittyy epävarmuutta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan noin 10 miljoonan euron arvoisen laitoksen piti valmistua syksyllä 2019.
– Usko on luja, että pysytään aikataulussa ja kustannusarviossa, Miettinen sanoo.

Mikkelin kaupunki omistaa BioSairilasta 80 prosenttia ESE Oy:n ja Metsäsairila Oy:n kautta. 20 prosenttia yhtiön osakkeista on BioGTS Oy:n omistuksessa.

Kovaa kritiikkiä ministeriöstä

BioSairilan Sami Hirvonen: Faktat pahasti pielessä
Mikkelin BioSairila Oy:n rakenteilla oleva biokaasulaitos saa kovaa kritiikkiä sosiaali- ja terveysministeriön lausunnossa, jonka ministeriö laati Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pyynnöstä. Luonnos tuli julki viraston verkkopalvelussa maanantaina.
– Mikkelin BioSairilan mädättämön rakentaminen muistuttaa monella tavalla kuntien aiempia investointeja epäkurantiin jätehuollon teknologiaan, kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen allekirjoittamassa paperissa todetaan.

Alun perin BioSairilan hanke perustui lausunnon mukaan maatiloilla syntyvän lannan mädätykseen, Kun ympäristölupa peruttiin haju- ja muiden ympäristöhaittojen takia, vaihdettiin mädättämön raaka-aineeksi heinä.
Ministeriön lausunnossa arvioidaan. ettei BioSairilan mädättömän teknologia muutosten jälkeenkään toimi toivotulla tavalla. Myös hajuhaittojen mahdollisuus on edelleen olemassa.
– Tapauksella on myös valtakunnallista merkitystä sen vuoksi, että Mikkeliin valittua tekniikkaa on myyty ympäri Suomea. Ainakin yksi tilaaja on jo yksipuolisesti purkanut sopimuksen mädätystekniikan toimimattomuuteen vedoten, lausunnossa sanotaan.

BioSairila Oy:n toimitusjohtaja Sami Hirvonen harmittelee, ettei sosiaali- ja terveysministeriön lausunnossa ole lainkaan kuultu BioSairilaa.
– Tekstissä on aika paljon asiavirheitä. Näyttää, että lausunnon antajalla ei ole ollut kaikkia faktoja oikein lausuntoa antaessaan.
Metsäsairila on Hirvosen mukaan operoinut hyvin toimivaa aerobista kompostointilaitosta, joka ei ole aiheuttanut hajuhaittoja tai muuta haittaa naapureille.
– Naapurit eivät ole ilmoittaneet haitoista viranomaisille tai Metsäsairila Oy:lle ainakaan viimeisen viiden vuoden aikana.
Tosin kuin ministeriön lausunnossa sanotaan, ei BioSairilan hanketta Hirvosen mukaan ole koskaan aiottu toteuttaa karjanlannalla.
– Laitos ei tule aiheuttamaan hajuhaittaa naapureille, koska poistoilma otsonoidaan tehokkaasti.

Hirvosen mukaan Pöyryn selvitys nimenomaan puoltaa juuri BioSairilan tyyppisiä hankkeita, joissa käsitellään biojätettä ja jätevesilietettä tuottaen liikennebiokaasua. Kyseiset laitokset ovat liiketaloudellisestikin kannattavia erityisesti, jos ne saavat investointiin tukea.
– Hieman ihmetyttää myös vertaus kuntien epäkuranttiin teknologiaan ja siihen, että joku on irtisanonut sopimuksen. Tietenkin uudessa laitoksessa tulee olemaan osia, joiden toimintaa tullaan arvioimaan ja tarvittaessa vaihdetaan osia. Nämä tarpeet nähdään, kun laitos saadaan tuotantoon.

1. Jari Roivas 27/09/2018 16:30

Tästä BioSairila seikkailusta tulee kuntalaisille vielä iso lasku ja vaikka tässä lehdessä puolustellaan kokoomuksen aikaansaannoksia! Tuosta ministeriön lausunnosta saa aivan hyvin selville että hanke ei tule toimimaan! Toivottavasti minissteriön 3,5 milj avustus jää saamatta sillä tälle hankkeelle on saatava stoppi ettei jo kriisikunta rajoja kolkutteleva Mikkeli polta tässä enää yhtään kuntalaisten verorahoja!Ai niin eihän se päätoimittajalle ja kokoomukselle ole mikään ongelma polttaa verorahoja tällaisiin turhuuksiin!