Yhteinen sävel ratkaisee

On 11. hetki ryhtyä yhdessä ratkomaan Mikkelin tulevaisuutta, sanoo kolme vuotta Mikkeliä johtanut Timo Halonen. (Kuva: Anni Suomela)

Mikkelillä on nyt selvä suunta, mutta ei yhtään liian aikaisin, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.
– On 11. hetki ryhtyä yhdessä ratkomaan Mikkelin tulevaisuutta, Halonen sanoo.

Haastattelupäivänäeli viime perjantaina tuli Halonen olleeksi päivälleen kolme vuotta Mikkelin kaupunginjohtajana. Kaupungintalon kulmahuoneessa istui helpottunut mies.
– Nyt meillä on kaupunginvaltuuston yksimielisesti hyväksymät linjaukset siitä, mihin suuntaan haluamme viedä Mikkeliä. On yhteinen pohja, jolta ponnistaa.

Halonen viittaa keväällä valmistuneeseen kaupunkirakenneselvitykseen sekä strategiaa toteuttaviin ohjelmiin, jotka valtuusto hyväksyi viime viikon maanantaina.
Hyviä suunnitelmia on Halosen mukaan toki ollut ennenkin, mutta niiden toteuttaminen ontui viime valtuustokaudella pahoin.
– Poliittista keskustelua on käyty liikaa pienistä asioista, ja tulevaisuuden linjaukset ovat jääneet pohtimatta. On puuttunut yhteinen näkemys Mikkelin tulevaisuudesta.

Samalla kun on näperrelty lillukanvarsissa, on vastakkainasettelulla ja kärjistyksillä pilattu Mikkelin ilmapiiriä.
– Ilmapiiri on elinvoiman keskeinen elementti. Jos ilmapiiri on huono, varma häviäjä on Mikkeli.

Mikkelin kello on lyönyt 11, mutta kaupunginjohtaja toivoo ja uskoo, että muutos on jo käynnissä. Vuosi sitten kuntavaalien jälkeen alkanut uusi valtuustokausi on lähtenyt liikkeelle uusin ajatuksin. Säästöohjelma, koulupaketti ja tulevaisuuden linjaukset on saatu aikaan vuodessa.
– Nyt on mahdollisuus etsiä yhdessä vastauksia Mikkelin suuriin kysymyksiin unohtamatta tietenkään arkisia ongelmia. Uskon, että yhteinen sävel on nyt löytymässä

Ison urakan strategian kimpussa tehneille kuntapäättäjille kaupunginjohtajalla on yksi toive.
– Heidän on nyt annettava tilaa meille tekijöille, jotta voimme toteuttaa tehdyt päätökset. Virkamiesten on nyt voitava rauhassa tehdä työnsä.

Halonen lisää, että kuntapolitiikassa Mikkelissä ja muuallakin on tilaa päättäjille, jotka nousevat oman aatemaailmansa yläpuolelle ja nauttivat luottamusta ja arvostusta yli puoluerajojen.
Mikkelissä keskeinen päättäjä on nyt Markku Aholainen, jonka nousu vuosi sitten kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi herätti epäilyjä. Hän johti viime valtuustokaudella yhdessä Satu Taavitsaisen kanssa demareitten oppositiohenkistä politiikkaa Mikkelin kaupunginvaltuustossa.

Halonen sanoo
, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan toimiva yhteistyö on keskeisen tärkeää. Suhdettaan Aholaisen kanssa hän kuvaa hyväksi.
– Ajatuksemme ovat vuoden aikana hitsautuneet. Meidän yhteispelimme toimii erittäin hyvin, kiittää Halonen.

Haloselta itseltään on odotettu jämerämpää otetta Mikkelin johdossa. Hän sanoo, ettei takavuosien vahvoihin johtajiin ole paluuta.
– Olen välittäjä ja sovittelija, ja uskon yhteistyöhön ja joustavuuteen. Asiat tapahtuvat verkostoissa, eivät kaupungintalon kulmahuoneessa. Siihen olen kyllä hyvin sitoutunut, että yhteistä strategiaa viedään määrätietoisesti eteenpäin, kuten on sovittu.

Kaupunginjohtaja palaa vielä henkimaailman asioihin. Hän haluaa, että kaupungissa saadaan henki päälle.
– On tärkeää, että mitä mikkeliläiset ajattelevat kotikaupungistaan. Jos he ovat ylpeitä Mikkelistä, on se vahva pohja menestykselle.

Halonen odottaa kouluilta enemmän

Mikkelin kehitys on laahannut, mutta uusi strategia tuo voimaa. Elinvoimaa rakennetaan etenkin biotalouden, arkistojen, matkailun ja hyvinvoinnin ympärille.
– Uskon, että Mikkeli nousee näiden avulla, ja uusia avauksiakin syntyy.

Mikkelissä toimivaa tutkimusta ja koulutusta Halonen patistaa yhteistyöhön elinvoiman eteen. Hänen mukaansa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Mikkelin yliopistokeskuksen ja Esedun yhteispelissä on toivomisen varaa.
– Niin kauan kun yksiköiden henkiset yhteydet ovat pidemmät kuin fyysiset, ei synny yhteisiä kampuksia eikä riittäviä elinvoimavaikutuksia.

Viimeaikainen Itärata-keskustelu innostaa myös Mikkelin kaupunginjohtajaa. Porvoon kautta itään kulkeva rata lyhentäisi junamatkan Mikkelistä Helsinkiin 1,5 tuntiin.
– Se on ehdottomasti erittäin tärkeä aloite koko itäisen Suomen kannalta.

Mikkelin seuraava iso ponnistus odottaa Halosen mielestä Satamalahdella.
– Kun Viitostien remontti valmistuu, pitää siellä jo olla ohikulkijoille ihasteltavaa.