Saimaa pidettävä puhtaana

Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä haluaa pitää Saimaan puhtaana rantakuntien yhteistyöllä.

Mikkeliläinen Jouni Riihelä on perheineen seilannut runsaat 20 kesää Suomenlahdella omalla purjeveneellä. Kesä 2018 saattaa jäädä viimeiseksi.
– Harkitsemme veneen siirtämistä Saimaalle ensi kesäksi, Riihelä sanoo.

Syynä on sinilevä, joka on vuosi vuodelta hankalampi ongelma. Riihelät purjehtivat heinäkuussa 2,5 viikkoa merellä. Perheen kuusivuotias poika pääsi kahdesti uimaan – kummallakin kerralla kylpylässä.
– Kun tulimme isovanhempien mökille Saimaan Lietvedelle, hyppäsi lapsi heti veteen ja sanoi, että isi, nyt nautitaan.

Kun Mikkelin kaupungin teknisenä johtajana työskentelevä Riihelä palasi viime viikon maanantaina töihin, oli hän päättänyt tehdä asialle jotakin.
– Ymmärsin, mikä arvo Saimalla on meille ja lapsillemme. Saimaa on voitava pitää puhtaana.

Puhdas vesi on Mikkelille keskeisen tärkeää isojen järvien keskellä ja Unescon geopark-statusta tavoittelevan Saimaa geoparkinkin takia.
– Saimaa on arvokas sinänsä, mutta meillä Mikkelissä on todella paljon pelissä myös matkailun ja vapaa-ajan suhteen. Järvien hyvinvoinnilla on suuri merkitys myös vapaa-ajanasuntojen arvoon.

Saimaan vesi kun ei tunne kuntarajoja, tarttui Riihelä saman tien puhelimeen. Hän kertoo soittaneensa alueen kaupungit, kunnat ja maakunnat lävitse. Idea yhteisestä tahdonilmauksesta ja vuotuisesta puhtaan veden seminaarista sai alustavaa vihreää valoa joka suunnalta.
Mikkeli hoitaa omaa osuuttaan parhaillaan isolla rahalla. Uusi huippumoderni puhdistamo on rakenteilla. Samalla Mikkeli kartuttaa vesiosaamista, josta on tarkoitus tehdä kaupungin vientituote.

Mikkelissä on jo entuudestaan vesiosaamisen kansainvälistä huippua edustava Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratorio, joka toimii professori Mika Sillanpään johdolla.
Riihelän ajatuksena on, että ensimmäinen vesiseminaari järjestetään Mikaelissa 2019 maalis-huhtikuussa.
– Se olisi vuotuinen tapahtuma Päämajasymposiumin tapaan. Se olisi kansainvälinen seminaari, joka toisi esiin puhtaan veden tärkeyttä ja keinoja sen edistämiseksi.

Sinilevä on melko tuore ongelma. Riihelä sanoo törmänneensä siihen ensimmäisen kerran Gotlannissa kesäpurjehduksella 2004.
– Siitä on tilanne paljon pahentunut, ja Suomenlahden tila on nyt murheellinen. On hienoa, että Ilkka Herlinin tapaan on niitä, jotka yrittävät löytää keinoja. Urakka vaan on todella suuri

Riihelä sanoo, että insinöörinä hän luottaa siihen, että teknologia ratkaisee lopulta myös vesien suojelun ongelmat.
– Meidän on Saimaalla pidettävä hyvä huoli siitä, että veneilijöille on tarjolla tarpeelliset palvelut. Se on myös vesien etu.