16.08.

Mikkelin iso mahdollisuus

Timo Takalo (vas.) North Drone Oy:stä esitteli tiistaina lentoasemalla yhtiön lennokkikalustoa.

Miehittämättömistä ilma-aluksista eli drooneista on tulossa valtava bisnes maailmalla ja Suomessa. Näin uskoo Rejlers Finland Oy:n palvelupäällikkö Lasse Kankainen.

Kankainen viittaa konsulttiyhtiö PricewaterhouseCoopersin keväällä julkistamaan tutkimukseen, jonka mukaan droonien hyöty yksin Britannian kansantaloudessa on yli 50 miljoonaa euroa vuosikymmenen kuluessa.
– Mahdollisuuksia on paljon, vain taivas on rajana. Länsimaissa puhutaan satojen miljardien eurojen bisneksestä.
Suomessa on Kankaisen mukaan erittäin hyvät mahdollisuudet kehittää drooneja, koska meillä byrokratian kontrolli ei ole niin tiukka kuin Keski-Euroopassa.

Mikkelille on Kankaisen mukaan tarjolla paikka eturivissä, sillä Mikkelin lentokenttä tarjoaa hyvät puitteet droonien kokeiluun ja kehittämiseen. Hän kehottaa Mikkeliä ottamaan ilon irti uudesta teknologiasta.
– Tänne tulisi luoda mahdollisuudet testata laitteita ja järjestää alan tilaisuuksia ja koulutusta. Pitäisi innostaa ihmisiä droonien pariin, sanoo myös vapaa-ajallaan lennokkien kanssa viihtyvä Kankainen.

Tiistaina Rejlers piti lentokentällä seminaarin, jossa se esitteli yhteistyökumppaneineen droonien käyttöä työlennoilla. Pilottihankkeessa tarkastellaan, miten droonit toimivat Järvi-Suomen Energian verkoissa, linjatarkastuksissa ja suurhäiriötilanteissa.
– Olemme yhdessä luomassa uutta toimialaa ja uusia toimintatapoja sekä testaamassa uusia menetelmiä miehittämättömän ilmailun saralla, Kankainen sanoo.

Järvi-Suomen Energia Oy etsii pilotissa keinoja, joilla yhtiön 27 000 kilometriä sähkölinjoja voidaan tarkistaa nykyistä helikopteripalvelua turvallisemmin ja halvemmin.
– Nykyinen kahden lentäjän kopteri on kyllä tehokas. Nyt katsotaan, milloin droonit ovat kehittyneet riittävästi, sanoo verkostopäällikkö Mika Matikainen.

Lennot Mikkelissä hoitaa lapualainen North Drone Oy, joka perustaa toimipaikan Mikkelin lentoasemalla.
– Työlennot aloitetaan elokuun lopulla ja matkan varrella kehitämme lentotoimintaan uusia, turvallisia ja joustavia toimintatapoja yhteistyökumppaneiden sekä ilmailuviranomaisen kesken, sanoo lentoasemanpäällikkö Mikke Hernetkoski.
Pitkän aikavälin tarkoitus on selvittää tarkemmin mihin miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan käyttää ja miten toimintaa voidaan kaupallistaa,
– Haluamme olla Suomen edelläkävijänä ilmailualan kasvavimmassa trendissä, sanoo Hernetkoski.

Miehittämättömien
lennokkien kolutusta on Suomessa tarjolla vielä vähän. Rejlers suunittelee yrityksille suunnattua koulutusta.
– Saksassa lähes kaikki ammattikorkeakoulut tarjoavat alan koulutusta, totesi seminaariyleisön joukossa istunut kokenut mikkeliläinen koulu- ja ilmailumies Jaakko Mattila

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.