Kolumni: Raikkaisiin tuuliin

Syystäkin on kannettu huolta Mikkelin seudun edunvalvonnasta. Kiperin kysymys kuuluu, miten pysäytämme väestön ja työvoiman valumisen ulos maakunnasta.
Kansanedustajiemme kärki on terävä. Antti Häkkänen (kok), Jari Leppä (kesk) ja Lenita Toivakka (kok) ovat kaikki kolme istuneet tällä vaalikaudella ministeriauton takapenkillä, mikä on maakunnassa historiallinen saavutus.
Mutta säilyykö Etelä-Savon ja samalla Mikkelin seudun elinvoima, jos nykymeno jatkuu? Pelkästään ministerien voimin ei homma hoidu.

Sattumaa on, että pitkäaikaisista vaikuttajista vaikkapa Markku Kakriainen ja Juha Ropponen laajoine verkostoineen ovat väistymässä. Tilalle ei ole vielä ehtinyt kasvaa mitat täyttäviä seuraajia.
Onneksi uusiakin ideanikkareita on nousemassa kuten Miksein Jukka Kumpusalo ja yrittäjäjärjestön Saara Vauhkonen.
Parivaljakko on ajatellut kyllin isosti valmistellessaan Yrittäjän päivään Syke-työelämätapahtumaa. Huippupuhujat on hommattu, ja järjestät haluavat Stadiumin turvoksiin 5. syykuuta Itä-Suomen suurimpaan työelämätapahtumaan.

Katseet sopii kernaasti kääntää myös Mikkelin lentoaseman suuntaan, missä lentoaseman uusi päällikkö Mikke Hernetkoski on pannut toimeksi. Hän on houkutellut lentoasemalle nopeasti kasvavaa droonibisnestä.
Oli sääli, että vain kaksi kaupunginvaltuutettua oli tiistaina paikalla katsomassa, kun Mikkelissä tehtiin ilmailuhistoriaa.

Hienoa, että myös Mikkelin kaupungintalolta kuuluu uusia avauksia. Asialla on tekninen johtaja Jouni Riihelä, joka haluaa perustaa Mikkeliin vuotuisen puhtaan veden seminaarin. Hänen visionsa on pitää Saimaa puhtaana.
Listaan voidaan liittää myös Suur-Savon Osuuspankin keväällä aloittanut toimitusjohtaja Jari Himanen, joka kokoaa syyskuun lopulle maakunnallista hengenkohotustilaisuutta..

Loppuun vielä Mikseistä eläköityvän Juha Ropposen mietteet, jotka on helppo täysimääräisesti jakaa: Mikkeli tarvitsee kirkkaan maalin, johon kaikki päättäjät yhdessä pelaavat. On voitava huomattavasti tiivistää kaupungin ja yrittäjien yhteistyötä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja