Kolumni: Koulut kuntoon

Mikkelin oppilaitosten yhteistyöstä on virinnyt keskustelua. Kuvassa on Mikkelin Kampusta.

Mikkeli pyristelee rakennemuutoksen kynsissä, arvioi kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen seuraavalla sivulla.
Mikkelin murroksessa on kyse maaseudun kaupungistumisesta sekä julkisten työpaikkojen kadosta, kuuluu vanhaa koulukaupunkiaan koko kesän tarkkailleen kokeneen tutkijan arvio.
Lääke vaivaan on olemassa, mutta valitettavasti se ei ole kovin laajakirjoinen. Ainoa tie kasvuun on vahvistaa yritystoimintaa ja osaamista.

Osaamisen vankin pohja luodaan koulutuksen kautta. Mikkeli tekee valtavan satsauksen varhaiskasvatukseen ja peruskouluun, joihin sijoitetaan 50 miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.
Alku on hyvä, muttei läheskään riittävä. Kaupunginjohtaja Timo Halonen sanoo, että Mikkelin on saatava paljon nykyistä enemmän irti kaupungissa sijaitsevasta tutkimuksesta ja koulutuksesta.
Tässä lehdessä haastateltu Halonen katsoo, etteivät yliopistokeskus, ammattikorkeakoulu ja Esedu tee keskenään riittävästi elinvoimaa vahvistavaa yhteistyötä.

Sitä sopii pohtia, onko Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kasvanut liian nopeasti liian isoksi? Voiko olla, etteivät paikalliset kysymykset kosketa sitä entiseen tapaan?
Entäpä Otavan Opisto, joka on pitkään tehnyt hyvää työtä etenkin nettilukion parissa. Hyvää osaamista on paljon, mutta olisiko yhteistyöllä saatavissa enemmän irti?
Kaupungin pääosin omistamat Otavan Opisto ja Esedu voisivat ehkä solmia liiton, jossa yhteinen suunnittelu ja markkinointi toisivat rutkasti lisää tehoa kummallekin.
Oma lukunsa on Otavan Opiston hallinto, jonka johtoon poliittinen arpapeli voi näköjään heittää kenet tahansa. Suurella vaivalla vuosikymmeniä rakennettu maine on mahdollista pilata nuorten silmissä minuutissa.

Halonen nosti haastattelussa Mikkelin tulevaisuuden kannalta keskeisen tärkeän kysymyksen. Syyt ongelmiin pitää kuurnia viivyttelemättä.
Yksi vaihtoehto on pestata kovan tason selvityshenkilö etsimään koulukaupungin kova ydin.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja