Kolumni: Elinvoimaa etsimässä

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Mikkelin kaupunginvaltuusto teki maanantaina pitkänkantaman ratkaisuja. Sodan ja rauhan keskus Muisti sai lopullisen siunauksen ja kaupungin strategia sisällön vuoteen 2021 saakka.
Aika tulevaisuuden pohdinnalle ei voisi olla oikeampi. Valtavat voimat globalisaatiosta ilmastonmuutokseen myllertävät.
Likeisempiäkin murheita riittää. Kaikki Etelä-Savon väestötilastot ovat punaisella. Maakunnan väki on vuodessa vähentynyt liki prosentilla, 1367 hengellä.
Mikkelissä oli heinäkuussa 199 asukasta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muutoksen suunta ja vauhti ovat murheellisia.
Miksi Suomen kaikkein syrjäisimmätkin kolkat pärjäävät paremmin kuin Etelä-Savo, siinä sitä on miettimistä.

Tehoaako kaupungin uusi strategia väestökatoon ja muihin ongelmiin?
Tanakka pumaska osoittaa keinoja, joilla mikkeliläisille luodaan hyvää elämää ja seudulle kestävää kasvua ja elinvoimaa.
Uusia työpaikkoja ja yrityksiä syntyy veden, metsän, ruoan, arkistojen, matkailun ja hyvinvoinnin ympärille. Ei ehkä ihan valtavan uutta, saattaa nyt joku tuumata.

Keinot kuitenkin ovat riittävän hyvät, jos ne saadaan toteutettua. Siinä on muutamakin mutka matkassa.
Kaupungintalolla on viime vaalikaudesta lähtien olleet puurot ja vellit sekaisin, Henki on ollut se, että luottamushenkilöt ovat tupanneet virkakunnan reviirille.
Siihen ei enää ole varaa. Mikkeli tarvitsee uuden pykälän silmään. Nykyinen suoritustaso ei riitä turvaamaan kaupungin kehitystä.

On tärkeää, että virkajohto saa hoitaa työnsä rauhassa. Se tarvitsevat nyt kaiken tuen strategian läpiviemiseksi.
Kenties paras tuki syntyy, kun luottamushenkilöt malttavat pitää näpit erossa kaupungin päivittäisistä askareista.
Timo Halonen aloitti Mikkelin kaupunginjohtajana kolme vuotta sitten. Osaamista ja kokemusta on paljon, mutta hän on jäänyt kaupunkilaisille etäiseksi.
Nyt lienee se hetki, jona 58-vuotias filosofian tohtori tarttuu ruoriin niin tiukasti, että mikkeliläiset sen huomaavat ja tuntevat, että laivaa kipparoi joku.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja