Kolumni: Alivaltiosihteerin ylilyönti

Sote-uudistuksen valmistelua johtavan alivaltiosihteeri Päivi Nerg käytti viime viikolla merkillisen puheenvuoron.
Nerg sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa (25.7.), ettei 18 tule olemaan maakuntien lopullinen määrä. Hän epäilee pienten maakuntien kykyä selvitä palvelujen järjestämisestä. Sopiva määrä olisi kuulemma 12 tai jopa 5 maakuntaa.

Yllätys oli paitsi Nergin hallitusohjelmasta poikkeava puheenvuoro myös sen aikaan saamat reaktiot, oikeammin niiden puute. Etelä-Savosta ei ole viikkoon kuulunut pihaustakaan.
Olemmeko siis kaikki sitä mieltä, että Etelä-Savo ei selviä sotesta? Miksi ihmeessä sitten rakennamme liki 200 miljoonalla eurolla Mikkelin keskussairaalaa?

Nerg ei ole kuka tahansa pikkuvirkamies, vaan valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri, jonka puheita ei voi sivuuttaa olankohautuksella lomakaudellakaan. Käytännössä hän uhkasi Etelä-Savon maakuntaa alasajolla.
On toki ymmärrettävää, etteivät maakuntakiemurat kiehdo jokaista kadunnaista tai -miestä, mutta missä ovat alueemme kansanedustajien tai johtavien virkamiesten protestit?
Tärkeän puheenvuoron toki käytti maan- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) tämän päivän Kaupunkilehdessä. Hänen mukaansa hallitus on linjannut, että maakuntia tulee 18, ja tämä tullaan toteuttamaan.

Jos Etelä-Savo maakuntana kompastuisi soteen, olisivat seuraukset surkeat. Eteläsavolaiset kadottaisivat päätösvallan omiin asioihinsa, ja syrjäytyminen kiihtyisi.
Savonlinna on nähty aika usein sahaamassa maakunnan oksaa. Sielläkin sopii ajatella, onko tulevaisuus Joensuun tai Kuopion kelkassa sen somempi kuin niitä pienemmän Mikkelin rinnalla.
Mikkelille tilanne olisi sama kuin brexit Britannialle ilman sopimusta. Työpaikkojen kato ei jäisi vain maakuntaliiton purkuun. Myös monet valtionhallinnon työpaikat hyvästelisivät entisen maakuntakeskuksen.
Etelä-Savolla on siis kaikki syyt tapella maakunnan itsenäisyyden puolesta. Jos se on uhattuna, pitää nostaa kova meteli.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Asko Laukkanen 02/08/2018 18:08

Että jarrut päälle – vai pitäskö katsella kaakkoon (vaalipiiri, AMK…)