Kirjastokorttelin rottajahti tuotti vihdoin tulosta

Tuholaistorjujat Tommi Kiiski ja Jari Lehmusmetsä sekä Mikkelin kaupungin terveystarkastaja Lasse Lähde tarkistivat rottaloukkuja kirjaston viereisessä leikkipuistossa tiistaina. Yli kuukauden kestänyt rottajahti tuotti tulosta, kun loukusta paljastui ensimmäiset neljä siimahäntää.

Yli kuukauden Mikkelin kirjastokorttelissa jatkunut rottien tuholaistorjunta on viimein alkanut tuottaa tulosta. Mikkelin kaupunki aloitti torjuntatyöt heinäkuun alkupuolella kaupunkilaisten havaitessa rottia lasten leikkipaikalla.
Kirjastokorttelin alueella lymyilevistä siimahännistä neljä löytyi loukusta viime tiistaina puoliltapäivin.

Työtä tekee tuholaistorjuntaan erikoistunut yritys, Anticimex Oy. Yrityksen edustaja Jari Lehmusmetsä arvioi, että rottia lymyää alueella edelleen useita kymmeniä.
– Havaintojen ja kaivantojen perusteella ei puhuta muutamasta rotasta. Sanoisin, että vähintään kymmenistä. Työt tällä alueella jatkuvat, kunnes rotat on saatu kiinni, Lehmusmetsä vakuuttaa.

Aikajanaa torjuntatyön valmistumiselle hän ei osaa arvailla.
– Joskus menee viikko, joskus kuukausi ja joskus kuukausia. Rotat ovat luonteeltaan epäluuloisia, joten voi viedä kauankin aikaa ennen kuin ne uskaltautuvat tarttumaan syöttiin.

Leikkipaikan läheisyydessä rottia on toistaiseksi pyydystetty sähköloukuilla. Lehmusmetsän mukaan myrkkysyöttejä ei vielä ole tarpeen ottaa käyttöön kirjastokorttelissa.
– Myrkkysyöttejä emme mielellämme käytä lasten leikkipaikan läheisyydessä, vaikka lapsi ei myrkkyyn käsiksi pääsekään. Jos näyttää siltä, että torjunta ei onnistu täysin ilman myrkkyjä, niin sitten täytyy alkaa harkitsemaan, että otetaanko myrkyt käyttöön, ja jos otetaan, miten niitä käytetään.

Torjuntatyön nopeuttamiseksi leikkipuiston alueella olevat pusikot ajetaan ensi viikolla alas.
– Pensaat leikkaamalla heikennetään rottien elinolosuhteita ja samalla nopeutetaan torjuntatyötä, kertoo Mikkelin kaupungin terveystarkastaja Lasse Lähde.

Tuholaistorjunta on käynnissä myös kirjastokorttelin viereisessä siilokorttelissa, jossa työt aloitettiin jo toukokuussa. Loukkujen lisäksi siiloilla käytetään myös myrkkypyydyksiä.
– On vahva epäilys, että siilokorttelissa oleilevien rottien ruokapaikat ovat tässä kirjaston läheisyydessä ja läheisten taloyhtiöiden pihoilla.
– Ei ole mitenkään tavatonta, että rotat kulkevat tuon matkan ruoan perässä. Tämän takia olisi erittäin tärkeää, että alueen jäteastiat pidettäisiin siisteinä.

Anni Suomela