30.08.

Kaunis kakku on käyntikortti

Mikkeliläisen Rita Paunimäen kakut hurmaavat sekä ulkonäöllään että maullaan. (Kuva: Anni Suomela)

Mikkeliläisen Rita Paunimäen kakut ovat paitsi päältä kauniita, ne myös maistuvat hyvältä.
Paunimäen leipuriura lähti kiitoon ikään kuin vahingossa. Hän leipoi vuosia kakkuja ja muita herkkuja perheelleen ja ystävilleen, kunnes sana kiiri ja kysyntä kasvoi.

Viime heinäkuussa rakkaasta harrastuksesta kasvoi työ, kun Paunimäki päätti perustaa oman sivutoimisen yrityksensä. Se kantaa nimeä Tosi makee.
– Kysyntä kasvoi ja kasvoi. En voinut itsekkään oikein ymmärtää, miten nopeasti homma lähti lentoon. Facebook ja Puskaradio ovat tehokkaita markkinointikanavia. Nyt kun verotusasiat ja terveystarkastajan ohjeistukset ovat kunnossa, saa leipoa niin paljon kuin vain ikinä jaksaa, hän iloitsee.

Paunimäki leipoo tällä hetkellä kotona, mutta haaveissa on myös oma pieni kahvila.
– Katselen aina sivusilmällä vapaita liiketiloja. Oma soma pieni kahvila on ollut aina haaveeni. Kahvilani olisi viihtyisä, intiimi ja siellä tarjoiltaisiin vain rakkaudella itse tehtyjä tuotteita.

Ensimmäiset leipomaohjeet hän sai pienenä tyttönä mummoltaan. Samaiset reseptit ovat terävästi muistissa ja ahkerassa käytössä edelleenkin.
Mummon ohjeiden lisäksi oppia ja tukea on tullut myös mikkeliläisiltä ravintola-alan yrittäjiltä, kuten Johanna ja Samuli Karhuselta Tarjoilupalvelu Kirsikasta.
– Olin tänä kesänä kesätöissä Kirsikassa ja olemme puhuneet alustavasti yhteistyömme jatkumisesta. Sain Johannalta ja Samulilta lisäksi valtavasti arvokasta tukea oman yrityksen perustamiseen.

Rita Paunimäen, 29, kotikeittiössä syntyy viikoittain kakku poikineen. Erityisen kiireisiä ovat viikonloput, jolloin kakkutaituri tekee parhaimmillaan kymmenenkin leipomusta.
– Makeiden kakkujen ja leivosten lisäksi teen myös esimerkiksi voileipäkakkuja ja suolaisia piirakoita. On ollut ilo huomata, että tänä päivänä arvostetaan edelleenkin kotitekoisia leipomuksia tehdastuotteiden sijaan.
Hän arvioi, että kotileipureilta tilataan paljon juuri aitojen makujen vuoksi.
– Pyrin tekemään kaiken alusta loppuun saakka itse. En käytä valmistuotteita, sillä en itsekään voi sietää teollista makua. Savustan muun muassa voileipäkakkuihin kalan itse.

Paunimäki sanoo, että tärkeintä hänen työssään on asiakkaiden kuunteleminen.
– Kun asiakas tilaa kotileipurilta kakun, hän saa siihen juuri sellaiset koristeet ja maut kuin on toivonut. Asiakkaan kuunteleminen ja hänen toiveisiinsa vastaaminen on tässä hommassa ehdottoman tärkeää.

Hyvän maun ja laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi Paunimäki panostaa tuotteiden ulkonäköön. Kakkujen ja leivosten koristeleminen onkin hänen mietteissään taidetta siinä missä muutkin taiteenlajit.
– Kyllä kakkujen koristelussa tarvitaan visuaalista silmää. Olen aina tykännyt tehdä käsilläni, ja esimerkiksi sokerimassan muovailu onkin aikamoista näpertämistä, mutta siitä minä juuri eniten pidän. Kaunis kakku on leipurin käyntikortti.

Paunimäki ei suoranaisesti ole itse perso makealle, mutta hänen perheestä löytyy kolmekin innokasta koemaistajaa.
– Mieheni ja kaksi poikaani maistelevat kyllä mielellään leipomuksiani. Pojat kertovat varmasti totuuden siitä, sopiiko kakku myös muiden lasten suuhun, hän nauraa.

Anni Suomela

Kommentit

  1. Tekijänoikeudet 30/08/2018 13:37

    Onkohan kyseinen yritys miettinyt tekijänoikeuksia valmistaessaan kakkuja muiden hahmoilla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.