Isot ratkaisut kypsyivät

Mikkelin kaupunginvaltuusto ratkoi maanantaina isoja asioita. Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajaa Pekka Pöyryä kuuntelevat amanuenssi Olli-Pekka Leskinen ja kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Mikkelin kaupunginvaltuusto sai kesätauolta palattuaan eteensä kaksi iso ratkaisua. Se hyväksyi maanantaina Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamisen ja valtuustokauden strategian.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiön ja Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:n perustamisesta yksimielisesti. Vain Raimo Heinänen (ps) esitti vahvahkoja epäilyjä Muistin taloudesta, mutta hänkin taipui perustamisratkaisun taakse.

Päämajatalon sisäilmahistoriaa pohdittiin monissa puheenvuoroissa. Tekninen johtaja Jouni Riihelä vakuutti, että talo saadaan kuntoon Muistia varten. Jonkin verran epäilytti, saadaanko suunnitellut 35 000-45 000 kävijää kokoon vuosittain.

Miltei kaikki puheenvuoron käyttäjät kiittelivät, että Muisti on saatu toteuttamisvaiheeseen.
– On hienoa, että Muisti menee eteenpäin, Sen eteen on tehty valtava työ, kiitteli Pekka Pöyry (kesk).

Satu Taavitsainen (sd) totesi, että takana on pitkä tie.
– Toukokuussa 2017 valtuusto päätti, että jos ulkopuolista rahaa saadaan kerättyä, lähtee kaupunki mukaan. Rahat ovat koossa, ja demarit tukevat Muistia joillakin kriittisillä huomiolla, jotka liittyvät muun muassa Päämajatalon kuntoon. Mutta se on joka tapauksessa kaupungin käsissä.

Kirsi Olkkonen (kesk) kiitti Muistin eteen töitä tehneitä.
– Olemme saamassa todella jotakin uutta Mikkelin seudulle.

Elina Hölttä (kok) sanoi olevansa onnellinen, että Muisti on tässä pisteessä.
– Liian usein hankkeissa on vauhti loppunut.

Arto Seppälä (sd) kiitti kaupunginhallituksen yksimielisyyttä Muistin suhteen.
– Kiitos kaikille, jotka ovat etsineet rahoitusta. Nyt vaan vahvasti eteenpäin.

Sodan ja rauhan keskus Muisti etenee vauhdilla, sillä Mikkelin on otettava valtion 0.9 miljoonan euron määrärahat vastaan tämän vuoden aikana. Lisäksi Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä on saatu 1,4 miljoonaa euroa ja yrityksiltä 200 000 euroa.
Muistin kokonaiskustannukset ovat 6 miljoonaa euroa, joista noin puolet tulee Mikkelin kaupungilta. Rakennuksen muutostyöt maksavat 2,9 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia saadaan avustuksena opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Syksyn ohjelmassa
on säätiön ja osakeyhtiön perustaminen Muistin toiminnan pohjaksi.
– Vuoden 2019 alussa aloitetaan rekrytointi, näyttelytuotanto sekä tilojen tarkempi tekninen suunnittelu. Muistin avajaisia vietetään 2021, sanoi Muistin projektipäällikkö Olli-Pekka Leskinen valtuustolle.

Mikkelin kaupunki on laatinut valtuustokauden strategiaa viime vuoden syksystä alkaen. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti laajan paketin, jonka kolme ohjelmaa koskevat hyvää elämää, kestävää kasvua ja elinvoimaa.

Elinvoimaohjelmaa esitellyt kaupunginjohtaja Timo Halonen linjasi, että yritykset ovat keskiössä elinvoimaa synnytettäessä.
– Mutta on siellä paljon muutakin kuin perinteistä elinkeinopolitiikkaa. Yrityksetkin tarvitsevat kukoistaakseen infraa ja julkisia palveluja, joilla koulutetaan osaavaa työvoimaa ja pidetään siitä huolta.

Kaupungin varsinainen
elinkeinopolitiikka nojaa Halosen mukaan yhä tukevammin Mikkelin kehitysyhtiö Mikseihin, jonka uudistumiseen kaupunginjohtaja kertoi olevansa tyytyväinen.