Seinäjoen salaisuudet julki

Seinäjoen elinvoimajohtaja Erkki Välimäki sanoo olevansa unelmatyössään. –
Saan tehdä työtä oman kaupunkini hyväksi, sanoi Vähämäki viime viikolla Tangomarkkinoitten pyörteissä.

Seinäjoen elinvoimajohtaja Erkki Välimäki esittelee mielellään kotikaupunkinsa ydintä vieraille. Nostokurkia on pystyssä paljon, sillä keskustan uudistaminen on vauhdissa. Runsaan vuoden kuluttua avaa kaupungissa ovensa jättiläismäinen liikekeskus Ideapark.

Paljon on syntynyt myös valmista jälkeä kuten teknologiakeskus Frami ja maan hienoin jalkapallostadion. Asuntojakin tarvitaan, sillä kaupungin asukasluku on kasvanut vuodesta 2010 tähän päivään lähes 4000 hengellä.
Seinäjoki on ponnistanut maan harvojen kasvukeskusten joukkoon ilman oman yliopiston vetoapua. Mikkelin tapaan se nojaa yliopistokeskukseen, jossa on viiden yliopiston toimintaa.
– Meillä on kaksi pysyvää vauhtipyörää tukenamme eli asukkaamme ovat aktiivisia ja aikaansaavia ja yritystoiminta on vireää ja yrittäjyysasenne on vahva. Nämä ovat ”suhdanneriippumattomia” vahvuuksia, Välimäki sanoo.

Välimäki itse on ollut luomassa Seinäjoen menestystä vuodesta 2001 alkaen. Tehtävä kotiseudun kehittäjänä on hänelle mieluisa.
– Tehtäväni kaupungin elinvoimajohtajana kattaa kaupunkistrategian, viestinnän, markkinoinnin, asukasosallisuuden ja kehittämisrahoituksen. Myös työllisyyden hoito ja hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluvat johtamalleni toimialalle.

Strategian ei Välimäen mielestä tarvitse heti loksahtaa kohdalleen. Tärkeintä on hänen mielestään, että valintoja tehdään ja niiden mukaan eletään.
Seinäjoella noudatetaan valtuuston hyväksymää strategiaa, jossa kärkivalintoja ovat elinkeinopolitiikka ja kaupunkikeskustan uudistaminen. Yritysten menestyminen turvaa myös kaupungin peruspalvelut ja niiden jatkuvan kehittämisen.
– Kaupunkikeskustan rakentaminen on käynnissä. Asema-alue, joka sijaitsee Suomen pääradan varressa, on meidän 2020-luvun mahdollisuus.

Seinäjoki haluaa Välimäen mukaan olla yrittäjille paras paikka yrittää. Vahvoja kehityskohteita ovat myös korkeakoulukampus ja osaaminen sekä palvelut, jotka tarjoavat asukkaille sujuvaa arkea ja turvallisuutta.
Välimäki kiittelee kotikaupungissaan vallitsevaa yhteistyötä kaupungin, yritysten ja osaamistoimijoiden kesken.
– Olemme saaneet päätöksiä aikaan. Poliittinen kulttuuri on erinomainen ja valmistelun ja päätöksenteon yhteys toimii. Kaikki ovat kehitysmyönteisiä, asiallisia ja innostuneita.
Välimäki sanoo, että Seinäjoki on tehnyt oikeita valintoja osaamisen vahvistamisessa. Myös päiväkoti- ja kouluverkkoon on satsattu. Tulevina vuosina teemme uusia avauksia kulttuuriin ja tapahtumakaupunkina kehittymiseen.

Seinäjoella menee
hyvin, mutta raju rakentaminen haukkaa rahaa. Kaupungin velka asukasta kohden on jopa suurempi kuin Mikkelissä.
– Kaupungin talous on kovilla johtuen erittäin suurista investointipaineista. Totta kai huolta kannetaan kaupungin velkaantumisesta, mutta toisaalta kukaan ei halua katkaista kasvua laittamalla investoinnit jäihin.

1. Heikki 19/07/2018 10:38

Selkeä on elinkeinojohtaja työn kuva. Viisi erillistä tehtäväaluetta. Ne riittävät.

Myös Seinäjoen strategia on hyvin selkeä ja napakka. Ei tarvita kaikkea kaillestrategiaa.