Perheväkivalta ja syrjäytyminen huolettaa

Kuvis: Päämajasymposiumin turvallisuuskeskustelijat (oikealta) ministeri Kai Mykkänen (kok.), tutkija Maria Ohisalo (vihr.), professori Heikki Hiilamo ja vuorineuvos Reijo Karhinen arvioivat toimittaja Jussi-Pekka Rantasen johdolla syvällisesti keskeisiä suomalaisia ongelmia. Tulevaisuuden uskoakin löytyi. (Kuva: Antero Heikkinen).

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on aidosti huolissaan perheväkivallan ja nuorten syrjäytymisen lisääntymisestä Suomessa.
– Perheväkivalta on toiseksi pahinta koko Euroopassa.
– Nämä ovat valitettavia ja hämmentäviä tosiasioita, kun kansainvälisessä vertailussa
Suomi arvioidaan maailman 2. turvallisimmaksi maaksi.

Päämajasymposiumissa keskiviikkona puhunut Mykkänen muistutti, että olemme houkutteleva ja hallitusti avoin maa.
– Perheväkivallan ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi on toki tehty töitä, mutta ponnisteluja turvallisuuden eteen on tiukasti tehostettava. Lastensuojelun edistäminen on näiden asioiden keskiössä.
Monikulttuurisen Suomen on Mykkäsen arvoissa oltava kaikkien täällä asuvien turvallinen koti.

Päämajasymposiumin Suomen sisäinen turvallisuus, nykypäivä ja tulevaisuus keskustelussa luodattiin kosolti ratkaisuhakuisia näkymiä.
Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi olevansa luottavainen, koska onneksi suomalaiset luottavat toisiinsa. Yhteiskuntatieteiden tohtori ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalon arvioissa parantunut perusturva edistää turvallisuutta.
Vuorineuvos Reijo Karhinen muistutti: Meillä on onneksi hyvä maa ja osaavat nuoret.

Kolmannen sektorin merkitystä korostettiin

Perinteisessä Mannerheim-luennossa vuorineuvos Reijo Karhinen toi esille Mannerheimin vahvan roolin kolmannen sektorin toimijana ja sen, kuinka Mannerheim oivalsi sisäisen turvallisuuden merkityksen ja eri ulottuvuudet.
Karhinen muistutti, että moni nykyisistä yhteiskuntamme tarjoamista peruspalveluista on saanut alkunsa kolmannelta sektorilta.

Suomen tulevaisuuden näkökulmasta Karhinen nosti esille edelläkävijyyden uuden teknologian hyödyntämisessä, työllisyysasteen, työn murroksen, osaamisen ja työmarkkinoiden uudistamisen.
Suomen on Reijo Karhisen arvoissa rohkeasti hyödynnettävä paalupaikkansa teknologiassa ja osaamisen uudistamisessa.
– Työn murroksen ja työmarkkinoiden uudistamisen asioissa on toimittava avoimesti, vastuullisesti ja vuorovaikutteisesti.

Antero Heikkinen