Mökkiläiset unohtuivat

Mikkelin seutu etsii uusia keinoja tavoittaa kesämökkiläisiä.

Mikkelin seudun kesäasukkaille ei tänä kesänä tipahtanut kutsua perinteiseen tapaamiseen. Lomalaistilaisuutta ei järjestänyt sen paremmin kuntien yhteinen seutufoorumi kuin Mikkelin kaupunkikaan.

Seutufoorumin sihteerinä toimiva Mikkelin kaupungin kehityspäällikkö Aki Kauranen viestittää lomalta, että välivuoteen päädyttiin, koska tapahtuma on jatkunut samanlaisena pitkään.
– Seudun aiemmin järjestämä tilaisuus kaipaa uudistamista, Kauranen totesi tekstiviestin välityksellä.

Kaurasen mukaan seudun kunnat järjestävät lomalaisille omia tapahtumiaan. Mikkelin kaupunki ei kuitenkaan erillistä tapaamista järjestä, mutta on kutsunut aiempien vuosien tapaan lomaisia golfkisaan ja vieraaksi St Michel-raveihin.
Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan puheenjohtaja, lehdistöneuvos Ilkka Juva pitää päätöstä toisaalta ymmärrettävänä ja toisaalta valitettavana.
– Päätös on ymmärrettävä, mutta jää puolitiehen, koska ei löydetty korvaavaa muotoa yhteyksien muodostamiseen.

Juvan mukaan vuotuinen tapaaminen on ollut mukava tilaisuus, mutta sen pulmana on ollut tavoittavuus. Uusia loma-asukkaita ei paikalle ole juurikaan osunut.
– Paikalla on kyllä ollut oikeita ihmisiä, mutta uusien lomalaisten integroimisessa seutuun se ei ole kovin hyvin toiminut.
Kesäasukkaiden tiiviimpi liittäminen mökkikuntiinsa on Juvan mukaan kaikkien etu.
Alueen kunnat, palvelut ja kauppa hyötyvät. Mökkiläisten omaisuus eli loma-asunnot pysyvät käytössä ja kunnossa.
– On tärkeää löytää sellaisia keinoja, joilla yhteydenpito kuntien ja lomalaisten kesken hoituu. Ongelman ydin on, että nuoren polven tavoittaminen ei ole sujunut kovinkaan hyvin.

Vapaa-ajan asukkaiden valtuuskunta on Juvan mukaan ollut nostamassa mökkiläisiä seudun kaikkien kuntien tärkeysjärjestyksessä entistä korkeammalle.
– Varmaan lomalaisten tapaamisetkin käynnistetään jossain vaiheessa uudestaan, hän toivoo.
Mikkeli on maan toiseksi suurin mökkikunta yli 10 000 vapaa-ajan asunnolla. Koko Mikkelin seudulla on lähes 30 000 kesäasuntoa.