Mikkeli kaipaa vauhtia

Jari Liukkonen toivoo, että Mikkelin seutu löytäisi uutta ripeyttä. Hän seuraa kotikaupunkia kiinteistösijoittajana, jolla on omistuksia muun muassa Karkialammella.

Kokenut mikkeliläinen yritysjohtaja Jari Liukkonen toivoo, että kotikaupunki saisi uuden pykälän silmään. Nykyistä suuntaa hän pitää huolestuttavana.
Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Liukkonen toimi pitkään elintarviketeollisuudessa. Hän jäi vuonna 2007 Portin palveluksesta, jossa hän toimi parikymmentä vuotta muun muassa Tikkalan tehtaan johtajana ja yksikönjohtajana.

Yrittäjävuosinaan Liukkonen on toiminut kiinteistösijoittajana ja rakennusbisneksessä. Merkittävin hänen yrityksistään on kuitenkin Kouvolassa toimiva Hoviruoka Oy, joka tunnetaan erityisesti lihapiirakoista, mämmistä ja vegaanituotteista.
Hoviruoka eli Portin entinen piirakkatehdas siirtyi Liukkoselle ja hänen kumppaneilleen eli Pekka Kaikkoselle ja Leif Häggblomille seitsemän vuotta sitten, kun he ostivat tehtaan Portin saneeraushallinnolta. Työntekijöitä on nyt 60.
– Olemme tyytyväisiä kehitykseen. Joka vuosi on saatu aikaan pientä kasvua ja myös uusia tuotteita on kehitetty runsaasti. Yrityksen kannattavuus on hyvä.

Liukkosen toinen tärkeä toimiala on asuntotuotanto pääkaupunkiseudulla. Tänä vuonna on Espoossa valmistunut 10 omakotitaloa ja markkinointiin ovat tulossa seuraavat 20.
Kaikkiaan Liukkosen liiketoimien liikevaihto on reilu 17 miljoonaa euroa ja ne työllistävät vajaat 100 henkeä.

Kiinteistöomistuksia Liukkosella ja kumppaneilla on Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Mikkelissä yli 30 000 neliötä. Mikkelissä hän omistaa Vinfin Oy:n kautta ravintoloitten Vino ja Augusti toimitilat sekä Karkialammella sotilaskodin ja muonituskeskuksen, jossa ravintola Pitopata toimii
– Pitopata menee hyvin, mutta sotilaskodille pitäisi löytää mielekästä käyttöä. Se on hyvässä kunnossa ja taipuu monenlaiseen toimintaan. Toimistohotelli siihen pitänee perustaa.

Vaikka liiketoimet vievät Liukkosen usein eteläiseen Suomeen, on koti Mikkelissä. Hän seuraa kotikaupungin kehitystä huolestuneena.
Liukkonen näkisi mielellään, että Mikkelin kaupungin elinkeinopolitiikassa olisi enemmän ripeyttä.
– Minusta se on hengetöntä. Moni kunta tekee kaikkensa, että saavat yrityksiä ja kasvua. Tiukka kuntatalous voi kääntyä itseään vastaan, jos tuijotetaan taloudenpidossa pelkkiin kustannuksiin.

Liukkonen on mukana vahvasti paikallisessa elämässä. Hän on Mikkelin Kilpa-Veikkojen varapuheenjohtaja ja Karkialampi-säätiön varapuheenjohtaja. Liukkonen on myös ollut perustamassa Mikkelin seudun urheilun tuki -säätiötä yhdessä Mikkelin Kilpa-Veikkojen ja Juha Putkosen kanssa.
Hän on mukana myös parissa mikkeliläisessä startup-yrityksessä.
– Molemmat ovat it-alan yrityksiä, joissa on mukana loistavaa paikallista osaamista.

Liukkonen viihtyy Mikkelissä. Hän rakensi viime vuonna omakotitalon rantatontille asuntomessualueelle,
– Paikka on niin hieno, että ei oikein meinaa saada lähdettyä mökillekään.

Jari Liukkonen
– Syntynyt Mikkelissä 1968
– Työura 20 vuotta Karjaportilla, muun muassa Tikkalan tehtaan ylösajo
– Yrittäjä vuodesta 2007, omistajana mukana 10:ssä eri yrityksessä.
– Vaimo Saila ja lapset Tiia ja Teemu, jotka kumpikin opiskelevat oikeustiedettä
– Koti asuntomessualueella Kirkonvarkaudessa