26.07.

Korpikoskella vauhti päällä

Kyläkauppias Antero Vahvaselkä tekee keskikesällä pitkää päivää. Apuna on tänä suvena ollut oma poika Kalle.

Vahvaselän kyläkauppa Mikkelin Korpikoskella elää vielä kovalla sykkeellä. Asiakkaita riittää ja kauppa käy, mutta pian on toisin.
– Jo ensi viikolla alkavat hiljentymisen merkit, kun juhannukselta lomille jääneet lomalaiset palailevat töihin, sanoo kauppias Antero Vahvaselkä hiukan haikeana.

Kyläkauppojen tappotahti on ollut hirmuinen. Koko maassa niitä on jäljellä enää runsaat 200, kun määrä vuosikymmen aiemmin oli runsaat 500. Vielä 1980-luvulla niitä oli liki 3500.
Vahvaselkä on Mikkelin seudun viimeisiä kyläkauppiaita. Muita ovat Myyryläinen Kovalassa sekä Puumalan Sale. Esimerkiksi Juvalla ei ole enää ainuttakaan kyläkauppaa jäljellä.

Vahvaselkä sanoo, että kyläkauppojen leipää kaluavat monet asiat monelta suunnalta. Itse hän on pitänyt kauppaa 26 vuotta. Sitä ennen remmissä oli kolme sukupolvea, sillä kaupan perusti Anteron isoisän isä vuonna 1905.
– En osaa sanoa, onko tämä ollut oma valintani, vai tuliko se eteen vähän kuin annettuna.
Vahvaselkä sanoo, että uraan mahtuu sekä ylä- että alamäkeä kuten elämässä yleensä.
– Ihmisten kanssa on aina mukava olla ja tehdä kauppaa. Byrokratia on sitten vähemmän mieluisa osa työtä.

Ihmisten kanssa on mukava olla.

Eteläsavolaisen kyläkauppiaan homma on niin sesonkiluoteista, että sesonkiluoteisempaa saa hakea.
– Talvi on verkkainen, mutta kesällä kylä herää eloon. Juhannukselta alkava viiden, kuuden viikon kausi tuo valtaisan ison osan vuoden tuloksesta.

Vahvaselkä on tarkkaillut huolestuneena ajan merkkejä. Ikääntyminen näkyy asiakaskunnassa.
– Moni vanha asiakas, kyläläinen ja mökkiläinen on poissa.
Vahvaselän myymälä on vanhan ajan kyläkauppa, josta saat kaiken olennaisen. Yksi vahvuus on vilkas rakennustarvikekauppa. Puutavaraa saa vaivatta myös iltasin ja viikonloppuisin.
– Puukauppa on meille isoa asia. Se tuo meille paljon asiakkaita, mutta ei se ole aivan mutkatonta. Huonon kesän jäljiltä voi jäädä kallis varasto käsiin.

Oman kauppansa tulevaisuudesta ei Vahvaselkä, 52, käy vannomaan mitään valoja. Perheessä on kolme aikuista lasta, joista Kallen kesä kuluu vanhempia kaupalla auttaen.
– Kauppa jatkuu toistaiseksi, mutta lapsille toivon helpompia hommia. Vaikea tätä on elämäntehtäväksi suositella.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.