12.07.

Kolumni: Sydänkesä käynnistyi

Kuvat: Antero Heikkinen

Sydänkesä on käynnistynyt tällä viikolla. Kesäkausi on siis ihan parhaimmillaan. Nyt sen voi aistia kaikin tavoin. Tuntemukset muuttuvat. Poikavuosina sydänkesä tarkoitti heinänkorjuuta sukutilan pelloilla ja ansiotarkoituksessa mansikanpoimintaa Etelä-Savon marjanviljelyn juurruttaneen Kervisen Ollin pelloilla Ristiinassa. Tuli ainakin opittua työnteon perusteet ja oikeat elämän asenteet.

Nykymallissa sydänkesän keskiössä on moninaiset kesätapahtumat, kesäteatterit ja raviviikonloppu.
Pyrähdin viime lauantaina Juvan Kesäkarkeloissa. Ilahduin, miten pienellä porukalla lähes parikymmentä vuotta sitten synnytetty perinteitä vaaliva kesätapahtuma kantaa edelleen. Painotukset muuttuvat, mutta kädentaidot säilyvät arvossaan. Monipuolinen kädentaitaja Kyösti Maljanen lahjoitti pajupillin muistoksi muutaman vuosikymmenen yhteistyötä. Se oli hieno ele. Pyrin pitämään pillin vihellyskunnossa.

Mikkelin raviviikonlopulla on lähes neljän vuosikymmenen kokemukset takanaan. Kavion kopseen tunnelmaa on ennakkoon muutaman vuosikymmenen ajan haettu Juvan Paikallisraveista. Niin tänäkin vuonna. Pari kesää sitten etkoina toimi talkoilla kokoon rakennettu Meidän Urskin 100-vuotistapahtuma legendojen kohtaamisineen.

Tänä vuonna kongi kumahtaa Mikkelin torilla, kun nyrkkeilyn ammattilaiset ja amatöörit mittelevät torstai-iltana Fight Nightissa.
Viikonlopun raveissa koetaan nuorta huumaa kun koko maan parhaat 5-vuotiaat tammat, orit ja ruunat ratkovat paremmuuttaan ensi kertaa toteutuvan Varsakunkun finaalissa. Suomenhevosten suurmestaruus-lähdön palkintosijoille yltäneille voi veikkalla menestystä myös Rovaniemen kuninkuusraveissa.

Kesää on vielä kosolti jäljellä. Nautitaan nyt sydänkesän parhaista marjoista ja kulttuurin herkuista.
Nautinnollisia makuja ja hetkiä on paljon tarjolla.

Antero Heikkinen
Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja yrityskummi

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.