Kolumni: Puhuttiin täyttä asiaa

Päämajasymposium on keskeisin Mikkelin Mikaelissa vuosittain järjestettävä alati ajankohtainen ja laajoja kansalaispiirejä koskettava tapahtuma. Niin oli tänäkin vuonna. Yhteiskuntamme keskeiset ongelmat: syrjäytyminen ja perheiden ongelmat nostettiin konstailematta esille.

Martti Talvela-salin täyteistä kuulijakuntoon varmaan hämmensi sisäministeri Kai Mykkäsen lause: Suomi on perheväkivallassa kyseenalaisella 2. sijalla EU:n alueella. Vastaavasti kansainvälisessä vertailussa Suomi arvioidaan maailman toiseksi turvallisimmaksi maaksi heti Singaporen jälkeen.

Ministeri lupasi, että lastensuojelun, perheväkivallan ja syrjäytymisen ongelmiin puututaan nykyistä tehokkaammin.
Mannerheim-luento, joka kuullaan perinteisesti Päämajasymposiumissa on tiettävästi edellisen ja nykyisen Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen ideoima.

Tämän vuoden luennoitsija, valtakunnan ylimmäisiin talousviisaisiin lukeutuva vuorineuvos Reijo Karhinen saattoi hyvinkin hämmästyttää osaa kuulijoista tunteikkaalla omakohtaisella avauksellaan.
Luentopäivänä 4.7. tuli kuuluneeksi tasan 74 vuotta, kun Reijo Karhisen isä Lauri Karhinen haavoittui vakavasti jatkosodassa. Karhinen kertoi saaneensa muutama kuukausi sitten terveiset mäntyharjulaiselta rintamaveteraanilta, joka oli pelastanut luennoitsijan isän.
Lähes neljän vuosikymmenen OP-ryhmän uransa pääjohtajuuteen äskettäin päättäneen juvalaislähtöisen Reijo Karhisen esitys ei miestä hyvin tuntevia yllättänyt. Timanttinen businessmies arvostaa juuriaan ja perinteitä.

Persoonallisen lämminhenkinen oli myös piispa Seppo Häkkisen turvallisuuspuhe. Hän tarkasteli ajankulua edesmenneen Vatilan-ukkinsa taskukellon kautta.
Jälleen kerran Mikaelissa puhuttiin asiasta oikeilla nimillä eikä tunteitakaan onneksi piiloteltu.

Antero Heikkinen
Kirjoittaja on media-alan yrittäjä ja yrityskummi