Kolumni: Mökkiläisiä hellimään

Suomalaiset käyttävät mökkeilyyn vuodessa 6,2 miljardia euroa. Lomamökkeilyn työllistävä vaikutus on 60 000 henkeä.
Mökkeilyn suosion taittumista on odotettu, koska yhden teorian mukaan nuoret eivät ole suomalaismetsissä sijaitsevista kämpistä yhtä kiinnostuneita kuin vanhempansa. Kaksi vuotta sitten julkaistu tutkimus kertoi muuta (Maa- ja metsätalousministeriö, Mökkibarometri 2016).
Mökkibarometrin mukaan mökkeilyn suosio vahvistuu. Mökkiä käytetään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa. Etelä-Savossa vielä enemmän eli 86 vuorokautta. Myös halukkuus etätyöhön ja muuttamiseen mökkikuntaan asumaan ovat nousussa.

Yhteys lomalaisten ja mökkikuntien välillä rakoilee, koska yhteyttä nuorempiin sukupolviin ei saa vanhoilla konsteilla. Sitä kannattaa kuitenkin vaalia, koska sen avulla on mahdollista sitoa lomalaiset entistä tiiviimmin mökkiseutuunsa.
Hyvää mallia mökkiläisten huomioimisesta saa Liperistä Pohjois-Karjalasta, missä Kuntalehden mukaan asialle on tehty paljon kunnanjohtaja Hannele Mikkasen johdolla.

Noin 12 000 asukkaan ja 3 000 mökin kunnassa on kohennettu langatonta verkkoa ja sähkön saatavuutta. Myös vesihuolto toimii lähes koko kunnan alueella. Seuraavaksi paneudutaan tiestön parantamiseen.
Kuntaan synnytettiin mökkiläistoimikunta. Liperin mökkiläisillä on myös oma aktiivinen Facebook-ryhmänsä, joka perustettiin alkuvuodesta ja jossa on jo yli 200 jäsentä.

Maan toiseksi suurimmassa mökkikunnassa Mikkelissä puhutaan valtavista numeroista ja mahdollisuuksista.Kun loma-asuntoja oli yli 10 000, tietää se sitä, että kaupunkiin jää vuosittain ainakin 300 miljoonaa euroa lomalaisten rahaa.
Mökkiläisiä pidetään Mikkelissä arvossa ainakin strategian tasolla. Tiedossa ei kuitenkaan ole, että täällä olisi tehty töitä yhtä määrätietoisesti kuin Liperissä.
Parantamista varmaan riittää, vaikka perinteisen kesäasukastapaamisen karsiminen olisikin pelkkä lapsus. Virhe on onneksi mahdollista korjata jo ensi kesänä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.