19.07.

Jättiperhonen ihastuttaa

Kuvanveistäjä Kari Kärkkäisen luomus, jättiperhonen, on laskeutunut Wehmaan kartanon vehnäpellolle. ( Kuva: Antero Heikkinen).

Juvalainen kuvanveistäjä Kari Kärkkäinen räväyttää juuri valmistuneella jättiperhosella, joka on ”laskeutunut” Wehmaan kartanon vehnäpellolle Juva-Pieksämäki maantien varteen.
Teoksen nimi on Hymyilevä Apollo, lainaus Eino Leinon runosta, josta sitaatti ” Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.

Haastavaa on Kari Kärkkäisen mielestä tuollaisen ison tilan haltuun ottaminen, kovalla työllä mutta pienin resurssein.
– Siipien runko on taivutettua oman tontin nuorta pihlajaa, joihin ompelin hallaharson pinnoitteeksi.
Pellolla teos tavoittaa hänen mietteissään huomattavasti suuremman määrän katsojia kuin jossain kallisvuokraisessa galleriassa.
– Kiintoisaa on myös se kuinka perhonen on lähtenyt lentoonsa netissä.

Teoksella Kärkkäinen ottaa kantaa myös hyönteisten puolesta, luomupelto antaa hyönteisillekin mahdollisuuden kasvaa.
Perhonen on Kari Kärkkäisen mukaan alku tulevalle taiteelliselle yhteistyölle Wehmaan kartanon kanssa.

Idearikas taiteilija

Kuvanveistäjä Kari Kärkkäisellä oli alun perin tarkoitus tehdä kaksiosainen teos vuoden 1918 tapahtumiin liittyen muistutukseksi ihmisten eriarvoistumiseen liittyvistä vaaroista. Hän ei saanut rahoitusta tälle idealleen, joten toinen osa taitaa jäädä toteuttamatta.

Kari Kärkkäinen on syntynyt 1962 Sonkajärvellä. Hän on opiskellut 1980-luvulla Kuopion- ja Jurvan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa, suorittanut keraamikon ammattitutkinnon Kustavissa ja opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa 1992-95.
Valtakunnallisen taidekilpailun 1. palkinnon Kärkkäinen sai 2017.
Kari Kärkkäisen ja puolisonsa kuvataitelija Hanna Rädyn ateljeet ja perheen koti sijaitsevat entisessä Vehmaan kyläkoulun kiinteistössä.

Antero Heikkinen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.