Rantakylä saa Omenankukkajuhlat

Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Eeva Puustjärvi esitteli Rantakylän kartanon puutarhaa viime tiistaina pihatalkoiden lomassa. Kuvassa yksi puutarhan vanhimmista omenapuista.

Tulevana sunnuntaina Mikkelissä järjestetään ensimmäistä kertaa Omenankukkajuhla.
Juhla järjestetään Rantakylän kartanossa, jota ympäröi laaja, historiallinen kartanopuutarha. Kartanossa on aiemmin toiminut muun muassa puutarhaoppilaitos, ja sen puutarhassa on jalostettu omia eteläsavolaisia omenalajikkeita.

Omenankukkajuhlan
järjestää Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten Kulttuuriympäristö näkyväksi –hanke. Hankkeen tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta Etelä-Savon kulttuuriympäristöstä ja sen arvostusta.
– Meillä on täällä Etelä-Savossa aivan upeita kartanopuutarhoja ja omenapuita. Tällä tapahtumalla haluamme tarjota mikkeliläisille mahdollisuuden tutustua Rantakylän kartanoon, sen rehevään puutarhaan ja monimuotoiseen historiaan, kertoo maisema- ja ympäristöasiantuntija Eeva Puustjärvi.

Nykyisin yksityiskäytössä toimivan historiallisen kartanon omistajaväki kertoo, että vanhimmat kartanon puutarhan omenapuut on istutettu 1800-luvun lopulla silloisen kartanon omistajan, puutarhuri J. Grenmanin toimesta.
– Olen kuullut, että siihen aikaan puutarhassa kasvoi yli 500 omenapuuta. Arvioisin, että nykyisin puita on reilu parisataa, suurin osa tietysti myöhemmin istutettuja. Varmaksi en osaa sanoa, sillä ei niitä kukaan ole enää laskenut, naurahtaa kartanonrouva, jonka suku asettui asumaan Rantakylän kartanoon 1930-luvulla.

Monille tutut omenapuulajikkeet Elli, Grenman, Inkilä, Kersti, Majuri ja Kenttämies ovat Rantakylän kartanossa jalostettuja lajikkeita.
Eeva Puustjärven arvioissa näistä kenties suosituin lajike on Grenman, joka on myös nimetty jalostajansa mukaan.
Tällä kertaa Omenankukkajuhlassa ei päästä näkemään puiden kukkaloistoa, sillä alkukesän hellekelien vuoksi omenapuut ovat jo kukintonsa kukkineet. Puustjärvi kuitenkin vakuuttaa, että vanhassa kartanopuutarhassa on paljon muutakin nähtävää.
– Jo pelkästään sadat vanhat omenapuut ovat upeaa katseltavaa ilman kukintojakin. Vanha kartanopuutarha varmasti lumoaa kävijät ja samalla pääsee myös tutustumaan itse päärakennuksen alkuperäisessä asussaan oleviin tiloihin kartanonväen opastuksella.

Ohjelmassa on tasatunnein järjestettävien opastettujen kierrosten lisäksi Hirvensalmen taimiston taimimyyntiä, puutarhahistoriaan tutustumista, tietoa vanhojen kartanoiden omenapuulajikkeista ja uuden omenapuun istutus.
Omenapuiden katveessa kulkevalla runopolulla pääsee puolestaan tutustumaan siihen, miten omenapuut ovat inspiroineet suomalaisia runoilijoita.
Ihastelun lomassa pääsee ostamaan popup-puutarhakahvilasta sesongin antimia tai halutessaan juhlaan voi tuoda myös omat piknik-eväät mukanaan.
Kulttuuriympäristö näkyväksi –hanketta rahoittavat ELY-keskus ja EU:n maaseuturahasto.

Omenankukkajuhla Rantakylän kartanolla (Vanha Otavantie 26) 10. kesäkuuta kello 11-15. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Pysäköinti Rantakylä-talon parkkipaikalle (Kunnanmäki 7).

Anni Suomela