Mikkeli pärjää omillaan

Oskari Valtola sanoo, että kansanliikkeen työ Mikkelin keskussairaalan puolesta on kantanut tulosta. Päättäjille on viety paljon tietoa.

Mikkelin keskussairaalan päivystys ja tekonivelleikkaukset ovat turvassa, uskoo keskussairaalan puolesta -kansanliikettä johtava Oskari Valtola.

Etelä-Savon kaksi sairaanhoitopiiriä Essote Mikkelissä ja Sosteri Savonlinnassa eivät ole päässeet keskussairaaloitten työnjaosta sopimukseen. Essoten hallitus päätti maanantaina, että Mikkelin keskussairaala jatkaa toimintaansa nykyiseltä pohjalta ilman työnjaon syventämistä Savonlinnan kanssa.
– Harmi, ettei yhteistyölle löytynyt pohjaa, mutta neuvotteluja on kyllä syytä jatkaa, Valtola sanoo.

Valtola pitää Essoten ratkaisua tekonivelleikkausten pitämisestä omissa käsissä oikeana. Ilman niitä Mikkelin keskussairaalan päivystysvalmius olisi vaarantunut.
– Reilut 140 000 asukasta, 49 000 loma-asunnon vierailijat, vilkas Viitostie ja Savonrata tarvitsevat päivystävän korkeatasoisen sairaalan. Luukirurgian osaaminen ja päivystäjät häviäisivät Mikkelistä, jos tekonivelkirurgian toiminta siirrettäisiin Savonlinnaan, sanoo työterveyslääkärinä itsekin työskentelevä Valtola.

Urakkana on nyt nostaa Mikkelin 450 vuotuisen tekonivelleikkauksen määrä 600:aan, mitä edellyttää 1. heinäkuuta voimaan astuva keskittämisasetus.
– Uskon vahvasti, että Mikkelin toiminta jatkuu normaalisti myös keskittämisasetuksen voimassa ollessa. Arvelen, että leikkaustavoitteet saavutetaan yhdessä Jyväskylän kanssa.

Valtola huomauttaa, että tekonivelkirurgia on Mikkelissä Suomen huipputasoa niin laadultaan kuin kustannuksiltaan.
– Tätä asemaa ei ole saavutettu sattumalta, vaan se on vaatinut vuosia pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä koko hoitotiimiltä. Tämä osaaminen voidaan romuttaa hetkessä väärillä päätöksillä ja toiminnan palauttaminen ei olisi enää mahdollista. Siksi päätöksiä, joita nyt tehdään, tulee katsoa vähintään 5-10 vuoden päähän.

Valtioneuvostolla on periaatteessa lopullinen sana sairaaloiden työnjakoon. Viikonvaihteessa kokoomuksen ylimpien päättäjien tuntoja puoluekokouksessa aistinut Valtola ei usko, että Helsingin mahtikäskyä kuullaan.
– Paras ratkaisu olisi, jos maakunnassa löydettäisiin yhteinen sävel, joka olisi pitänyt löytää jo 20 vuotta sitten.