Matkailu kasvaa maltilla

Mikkelin hieno keskuspuisto johtaa satamasta Kenkäveron kautta Kaihulle, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen.

Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkisellä pitää lupaavasti kiirettä. Odotukset alkavaan matkailukesään ovat korkealla.

Häkkinen sanoo, että Mikkelissä tavoitteena on matkailun jatkuva, maltillinen kasvu. Rajut muutokset suuntaan tai toiseen eivät ole hyväksi.
– Yöpymisten 3¬–5 prosentin vuotuinen kasvu on kestävällä pohjalla. Palvelujen kehitys pysyy siinä vauhdissa hyvin mukana.

Isoa kalaa on pyydystetty joukolla Kiinasta, missä Järvi-Suomen matkailuseudut solmivat keväällä sopimuksen maan suurimman verkkomatkatoimiston kanssa. Vastaava sopimus kiinalaisilla on jo Lapin matkailun kanssa.
– Tämä oli iso avaus. Pääsemme markkinoinnista myyntiin kansainvälisillä areenoilla.

Kiinalaisten matkat Suomeen ovat vantterassa parin kymmen prosentin kasvussa. Kiinastakaan Mikkelin seutu ei hamua määrällisesti valtavia joukkoja. Kiinnostus kohdistuu yksittäisiin matkailijoihin ja pienryhmiin, joihin paikalliset resurssit paremmin sopivat.
– Odotamme tänne heitä, jotka etsivät luontoa, hyvinvointia, puhdasta ilmaa, vettä ja ruokaa. Monet heistä ovat jo nähneet isot kohteet.

Muitakaan ilmansuuntia ei Mikkelissä unohdeta. Ateenaan ja Milanoon on avattu uudet lentoreitit Lappeenrannassa.
– Ainakin italialaisia haluamme kiertämään Saimaata yhteystyössä Lappeenrannan, Savonlinnan, Varkauden ja Imatran kanssa.

Mikkeli on kohentanut nurkkiaan viime vuosina. Matkailijoille on tarjolla entistä enemmän oheispalveluja ja opastusta. Mikkelin keskustan puistot – ”Central Parks” – tarjoavat paljon mahdollisuuksia niin paikallisille kuin matkailijoillekin aivan kaupungin ytimessä. Geopark Saimaa on uusi ja vetovoimainen kokonaisuus myös kansainvälisesti.
– Toivon, että Mikkelipuistoon voisi keskittää välinevuokrausta ympäri vuoden

Mikkeli on luonnostellut alueellista työnjakoa, jossa Antolasta kehitetään luontomatkailun keskus ja Ristiinassa on tarjolla historiaa.
Mikkeliin perusteilla oleva Sodan ja rauhan keskus Muisti saa matkailujohtajan innostumaan. Hän toivoo, että toteutuksessa kunnianhimon taso on tarpeeksi korkealla.
– Muisti on tietysti loistava juttu. Siitä on vain tehtävä niin hyvä, että se herättää myös laajan kansainvälisen kiinnostuksen.

Iso aukko Mikkelin palvelutarjonnassa on risteilyjen kohdalla.
– Hienoa, että satamaan on saatu saunalautta. Saunakulttuuri on nyt muutenkin kovassa nosteessa.

Kaiken sydän
eli Hallitustori toimii, mutta Häkkien mukaan sillekin on tehtävä jotakin.
– Visuaalisesti se voisi olla viihtyisämpi,ja tarjontaa olisi hyvä olla enemmän. Tori myös menee melko varhain kiinni. En tiedä vosiko hintamielikuvalle tehdä jotakin?

Mikkelin lentokentän sulkemissuunnitelmiin Häkkinen toivoo malttia. Hän sanoo, ettei ovia pidä kevein perustein sulkea.
– On oltava malttia katsoa muutama vuosi kehitystä matkailussa, joka on yksi Mikkelin kaupungin strateginen painopiste. Isojakaan askelia esimerkiksi Kiinan suunnalla ei pidä sulkea pois.