Kolumni:
Onnea ja menestystä

Onni joen rannalla, markkinoi itseään runsaat kolme vuosikymmentä sitten pieni keskipohjalainen kunta Kannus. Saatuaan kaupunkioikeudet 1980-luvun puolimaissa oli mainoslausekin uusittava. Nyt se kuului: Menetyksen tunnus – Kannus.
Onni on voinut hyvinkin olla kannuslaisilla myötä, mutta ulkoinen menetys on toinen juttu. Väestö on vähentynyt siinä kuin eteläisessä Savossakin. Slogan on seurannut kehitystä, sillä nyt se on Kannus: Juuret elämälle.

Suomalaiset kunnat ovat maailmansivu pyrkineet piristämään eloaan mainoslausein. Yleensä niihin ovat turvanneet pienemmät kunnat, isot kaupungit harvakseltaan.
Iskulauseita on rustattu innokkaasti, vaikka tuskinpa kukaan voi osoittaa ottaneensa niiden voimin merkittäviä voittoja kuntien välisessä mittelössä työpaikoista ja asukkaista.
Yleensä mainoslauseet ovat harmittomia, mutta voi niistä riesakin tulla. Lahti varmaan haluaisi, että muutkin pikkuhiljaa unohtaisivat kaupungin 1980-luvun imagon Business Citynä.

En tiedä, mistä Mikkelin päättäjiin on iskenyt villitys suorastaan suoltaa sloganeita. Vielä viime vuonna oli käytössä Saimaan kaunis Mikkeli. Nyt on taas käytetty paljon aikaa ja kampaviinereitä uuden lauseen viilaamiseen.
Ehdolla oleva Ihan Mikkelistä on lähinnä harmiton. Mikkelin kehitys ei sen myötä kaadu eteen eikä taakse. Ilmankin voisimme vallan mainiosti tulla toimeen.

Mikkeli on suhteellisen suuri kaupunki. Juuret ja historia ovat komeat. Itsetuntoa ei sinänsä ole tarvetta pönkittää mainostoimiston tai pahimmassa tapauksessa itsekeksityllä sukkeluudella.
Jos Mikkeli haluaa tavoitella onnea ja menetystä, tarvitaan lähinnä raakaa työtä. Otetaanpa esimerkiksi kaupungin omistama lentoasema, jolla on liian vähän liikennettä.
Mitä ongelmalle voisi tehdä? Kaupungin äitien ja isien ensimmäinen ajatus näyttää olevan, että ajetaan toimintaa entisestään alas.
Vaivanloisempi vaihtoehto on markkinoida kenttää, mikä toisi liikennettä, asiakkaita ja työpaikkoja. Hyvä alku olisi perustaa Mikkelin lentoasemalle verkkosivut.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Vesa Pomell 07/06/2018 15:13

Italian Toscanassa kaverini joutuvat viemään vanhuksensa pois kaupungeista tuulisempaan vuoristoon, jotta kesän kuumuus +30… +40 asteessa ei aiheuta vanhuksille sairaskohtauksia. Kuumuus kestää joskus jopa toukokuun puolelta jopa syyskuun puolelle. Miksei Saint Michel tarjoa näille Viileää Kesälomaa? Käyttäisin Mikkelistä tuota kansainvälistä nimeä Saint Michel koska Toscanassa on monia paikkoja ja kirkkoja, joissa sana Michel on nimessä mukana. Sehän on Pyhimys ja tässä ideassani Suojelee Toscanan Vanhuksia kesän kuumuudelta. Konkreettisesti.