Kolumni: Naapurin taskuilla

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin kädet pyrkivät syvälle Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essoten taskuun.
Sosteri pitää yhä sinnikkäästi kiinni vaatimuksesta, että maakunnan kaikki tekonivelleikkaukset pitää keskittää Savonlinnan keskussairaalaan.
Pyyntö ei ole vähäinen, mikä on ehkä ymmärretty Savonlinnassakin. Vaatimusta onkin ajettu poikkeuksellisen tarmokkaasti ja kovin ottein.

Vielä kerran: Mikkelin tekonivelklinikka on maan ehdotonta huippua. Se toimii tehokkaasti omien virkalääkäreitten voimin. Korjausleikkausten määrä on pienin Suomessa.
Savonlinnassa tekoniveliä kuten muitakin leikkauksia tehdään pääosin keikkalääkäreitten varassa. Kustannustaso on maan korkein, ja uusintaleikkausten määrä moninkertainen Mikkeliin verrattuna.
Essoten hallitus torppasi tiistaina jälleen kerran Sosterin vaatimuksen, koska sillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Tänään torstaina ratkaisun siunaa vielä Essoten valtuusto.
Jos Mikkelin tekonivelklinikka romutetaan, romahtaa Mikkelin keskussairaalan kyky pitää yllä vaativaa päivystystoimintaa. Samalla vaarantuu keskussairaalan yli 150 miljoonan euron uudistustyö ja sadat työpaikat.

Kuka tahansa Savonlinnan ulkopuolella ymmärtää, että tekonivelklinikan siirto pois Mikkelistä on mahdoton ajatus. Vai ymmärtääkö sittenkään?
Ihme ja kumma, mutta sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että Savonlinnan keikkalääkärit hoitavat tekonivelet paremmin kuin Mikkelin virkakirurgit. Luja uskossaan on etenkin Etelä-Savon kiistoja ratkonut lääkintöneuvos Timo Keistinen.
Toinen selvitysmies eli professori Reijo Haapiainen joutui sen sijaan Länsi Savossa (12.6.) oikomaan Sosterin johtajaa Panu Peitsaroa, joka oli pannut hänen suuhunsa Savonlinnan näkemystä tukevia lausuntoja.

Mikkelin seudun keskustaiset toivottavasti selvittävät kunnolla, miksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) johtama ministeriö nyhtää köyttä Savonlinnan suuntaan.
Ettei vaan olisi huono omatunto, kun Juha Sipilän (kesk) hallituksen kompensaatiot opettajakoulutuksen loppumisesta ovat jääneet lupauksiksi.
Savonlinna ansaitsee kompensaatiota, mutta Mikkelin keskussairaala on väärä maksumies.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja