Haukivuori ei peräänny

Keskustelu junavuoroista veti Haukivuori-hallin täyteen tiistaina. (Kuva: Saku Niilo-Rämä)

Rankkasateet eivät estäneet haukivuorelaisia kokoontumasta Hauki-Hallille puolustamaan junien pysähtymistä tiistaina. Väkeä oli lähes 300 henkilöä.

Tilaisuuden aluksi aluejohtokunnan puheenjohtaja Leo Laukkanen toisti alueen asukkaiden tavoitteet: Junan pysähtyminen kokeiluluontoisesti neljällä Intercity-vuorolla Mikkelin ja Pieksämäen suuntaan.

VR:n strategiapäällikkö Roman Lubitch ei suostunut antamaan mitään lupauksia. Hän perusteli sitä edelleen sillä, että Haukivuoren parin minuutin pysähtyminen hidastaa junien kulkua jopa 30 minuutilla Helsingistä Kuopioon. Hän myös vetosi junavuorojen varhaisaamu- ja iltavuorojen käytön vähyyteen viisi vuotta sitten sekä ohittamispaikkojen ongelmiin.

VR:n edustaja lupasi kuitenkin selvittää uuden juna-bussi-järjestelmän käynnistämisen mahdollisuuksia ensi maaliskuussa myös Haukivuoren kohdalla. Maakuntaliitto ja Mikkelin kaupunki lupasivat tukea.
Tilaisuudessa kuultiin myös vapaa-ajanasukas Jukka Ahtiaista ja päivittäistä Mikkelissä kävijää Niina Kauppista. He kokivat junavuorojen loppumisen ongelmaksi ja vaativat niiden palauttamista.

Kuulemistilaisuuden väki tyrmäsi VR:n perusteet yksimielisesti ”lautamiesymmärryksen” ylittäviksi tekoperusteiksi. Erityisesti korostettiin junaa ylivoimaisena ja edullisena liikennemuotona myös ympäristön suhteen.
Tilaisuuden lopuksi puheenjohtaja Laukkanen ilmoitti voimakkaiden aplodien tukemana, että haukivuorelaiset eivät lopeta toimenpiteitä, ennen kuin junavuorot saadaan.

Lubitch puolestaan kertoi illan olleen antoisa monipuolisten yleisöpalautteiden ja kokoustilanteiden myötä.
– Millään muulla paikkakunnalla kuin Haukivuorella ei ole näin voimakasta yhteistä ja laajaa tahtoa on junavuorojen palauttamiseksi.