Hattukauppaa sydämellä

Nyt käyvät kesähatut kaupaksi. Värejä ja malleja löytyy jokaiselle, miehille ja naisille, tuumaa Hattu-Baarin yrittäjä Sirkku Puustinen.

Perinteiset hattukaupat ovat käyneet vähiin kaikkialla Suomessa, mutta Sirkku Puustinen jatkaa sinnikkäästi Mikkelin ainoan hattukaupan pyörittämistä vielä 80 vuoden iässä.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 55 vuotta siitä, kun Puustinen pisti pystyyn oman hattukauppansa Mikkeliin Savilahdenkadulle.

Elämäntyön hattujen parissa tehneen Puustisen ura alkoi hattukaupasta Savonlinnasta, nuoren neidon ehtiessä 15 vuoden ikään.
– Hain työpaikkaa käsityökaupasta, mutta kun siellä ei ollut töitä tarjota, äitini ehdotti hattukauppaa. Ajattelin, että no mikäs siinä olisi hattuja tehdä ja kaupata.
– Ensimmäinen työtehtäväni oli ulkoiluttaa kauppiaan koiraa, ja sitten pikkuhiljaa siirryin oikeisiin töihin. Tykästyin niin, että alalla ollaan vieläkin vuosikymmenten jälkeen, Puustinen naurahtaa.

Hattukaupat käyvät vähiin.

Mikkeliin Puustinen muutti 60-luvun taitteessa ja pääsi työskentelemään ammattilaisten oppiin paikalliseen Hattuaittaan. Ala alkoi käydä vähitellen tutuksi, ja vuonna 1963 Puustinen päätti pistää pystyyn oman yrityksensä, joka sai nimekseen Hattu-Baari.
1960-luvulla hatuille ja hatunvalmistajille riitti kysyntää. Puustinen kertoo, että Hattu-Baarissa riittää edelleen asiakkaita, mutta ajat muuttunet puolessa vuosisadassa.
– Edustaja sanoi, että viisi hattukauppaa on jäljellä koko maassa. Ennen oli vaikka kuinka monta joka kaupungissa, Mikkelissäkin oli useampi. Vähiin käyvät hattukaupat, jonka vuoksi minulla käy asiakkaita ympäri Suomea.
Hän arvioi, että vuosien myötä myös hattujen käyttö on muuttunut.
– Turkikset eivät mene enää samalla tavalla kaupaksi. Talvisin menee villamyssyjä ja kesäisin hellehattuja. Sää ratkaisee paljon. Jos ei ole kunnon talvea tai kesää, niin kyllä näkyy myynnissä.

Sirkku Puustinen ei pelkästään myy hattuja, vaan myös valmistaa niitä myymälän yhteydessä olevassa pienessä ateljeessaan.
– Suunnittelu ja ompelu on erityisen mieluista tässä työssä. Yhden päähineen valmistamiseen menee aikaa keskimäärin kolme tuntia. Osan tilaan valmiina ja osan valmistan itse.

Hatut ovat Puustisen erikoisalaa, mutta niiden lisäksi Hattu-Baarin valikoimista löytyy muun muassa huiveja, hiuskoristeita ja hanskoja.
Suuria suunnitelmia yrityksen tulevaisuudesta hän ei ole vielä tehnyt.
– On tässä käynyt muutamia yrityksen ostajaehdokkaita, mutta katsotaan päivä kerrallaan. Vielä riittää intoa ja virtaa.

Puustisen lisäksi hattukaupassa työskentelee yksi osa-aikainen työntekijä.
– Saa välillä vähän vapaa-aikaa. Vapaat kuluvat mökillä tai kaupungilla kierrellen.

Anni Suomela