Edessä suuri seikkailu

Jarkko ja Heini Böhm pohtivat tulevaisuutta omakotitalonsa pihalla. Jarkon uusi työpaikka sijaitsee Zürichissä Sveitsissä.

Heini ja Jarkko Böhmin viisihenkinen perhe viettää tyytyväistä elämää Mikkelin Savisillassa. Nyt edessä on muutos, joka sisältää suuria mahdollisuuksia.
Tarinamme alkaa sitä, kun Pohjois-Karjalasta tullut nuoripari asettuu opintojen jälkeen Mikkeliin. Kummallekin järjestyi hyvä työ. Karttui perhettä, ja vuonna 2006 rakennettiin mukava omakotitalo Savisiltaan.

Nyt idylli on uuden edessä. Perheen isällä on solmittuna työsopimus, joka johdattaa Böhmit Sveitsin suurimpaan kaupunkiin Zürichiin.
Böhm on koulutukseltaan tietojenkäsittelyn tradenomi. Hän on viimeksi kuluneet 10 vuotta työskennellyt mikkeliläisessä rautatieteknologiayrityksessä Miprossa, jossa hän suunnitteli rautateiden liikenteenohjausjärjestelmiä.

Uusi mahdollisuus avautui, kun sveitsiläisen Stadler Rail -yhtiön väki kävi tutustumassa Mipron toimittamiin Länsimetron järjestelmiin.
–Vuodenvaihteessa alkoivat neuvottelut, ja ne saatiin valmiiksi monien vaiheiden jälkeen viikko vapun jälkeen, sanoo Böhm.

Stadler valmistaa kiskokalustoa, kuten junia, raitiovaunuja ja vetureita sekä rautateihin liittyviä järjestelmiä. Sen verstaalta ovat peräisin muun muassa Helsingin seudun lähijunat.
Stadler on maailmanlaajuisesti alansa suurimpiin yrityksiin verrattuna pienehkö, mutta Mikkelin vinkkelistä valtava. Työntekijöitä on maailmanlaajuisesti noin 7700.

Böhmin piti pohtia sopimusta monta kertaa, mutta uteliaisuus ja halu kokea uutta veivät voiton. Vuosikymmen saman yrityksen palveluksessa alkoi tuntua riittävältä, vaikkei Böhmillä mitään valittamista Miprossa ollutkaan.
–Valtavat resurssit tekivät vaikutuksen. Haluan kokea vielä uutta, kun tällainen mahdollisuus tuli eteen.

Böhm uskoo, että kolmivuotinen lukiosaksa on riittävä pohja reissuun lähdölle. Työkieli on joka tapauksessa englanti, sillä uudessa työryhmässään hänellä on kollegoita useasta eri kansallisuudesta.
Böhm uskoo, että suomalaisella osaamisella on paljon kysyntää ulkomailla.
–Sen osoittaa tämä minunkin tapaukseni. En lähde matkaan mitenkään takki auki, vaan nöyrin mielin. On mahdollista, että asiat eivät menekään niin kuin on suunniteltu, mutta kokeilematta sitä ei voi tietää.

Iso mahdollisuus perheelle.

Työterveyshoitajana Etelä-Savon työterveys Oy:ssä työskentelevä Heini Böhm sanoo, että edessä on iso mahdollisuus hänen miehelleen ja koko perheelle. Silti mietittävääkin riittää.
–Olemme lasten kanssa vielä kaikessa rauhassa Mikkelissä. Mahdollisesti menemme jossain vaiheessa perässä Sveitsiin.

Perheen kolme kouluikäistä ovat vanhempien mukaan ottaneet mahdollisen muuton hyvin vastaan. Intoa on, eivätkä lapset vielä osaa nähdä muutoksesta aiheutuvia haasteita.
–He ovat vielä iässä, jossa tällainen muutos on mahdollinen koko porukalla. Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden luontevaan kansainvälistymiseen. Se toivottavasti kasvattaa itseluottamusta ja rohkeutta, Böhmit sanovat.

Heini Böhm uskoo, että hänelle hoitoalan työtä voisi olla tarjolla Sveitsissä. Hoitoalan työpaikkaan pääseminen Sveitsissä edellyttää kuitenkin hyvää saksan kielen taitoa.
Moni käytännön asia odottaa vielä selviämistään. Palkka on suomalaisittain hyvä, mutta korkea on sveitsiläinen hintasokin. Asunnot ovat kalliita, Helsingin tasoa.
–Elinkustannukset selviävät lopullisesti vasta, kun olemme asettuneet, Jarkko Böhm sanoo.

Böhmit matkustivat juhannuksen jälkeen Zürichiin. Perhe lomailee ja tutustuu tulevaan kotikaupunkiin, ja isä aloittaa työt.
Böhmit sanovat, että läheiset ovat kovasti tukeneet heitä elämänmuutoksessa.
–Lupauksista päätellen, meille tulee paljon vieraita Alppimaahan, he hymyilevät.

Böhmit

Jarkko, 40
• Tradenomi, Stadler Rail AG
• Harrastuksena jääkiekko