Tekonivelet vaarassa

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tapasi maanantaina Mikkelissä torikansaa ja päättäjiä.

Mikkelin keskussairaalan tekonivelkirurgia ei ole turvassa. Tämä kävi selväksi perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikon (kesk) Mikkelin vierailulla maanantaina.

Saarikko totesi lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon erikoissairaanhoidon työnjako on ollut paljon hänen pöydällään. Ministeri on selvästi harmistunut pattitilanteesta, joka vallitsee Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden työnjaossa.
– Nyt pitää varmistaa, ettei siitä muodostu railoa uuden maakunnan syntymiseen.

Kiista kulminoituu tekonivelleikkauksiin, joita Mikkelissä tehdään vuosittain 400 ja Savonlinnassa 200. Heinäkuun alussa voimaan tulevan keskittämissasetuksen mukaan sallittu alaraja on 600 leikkausta yhdessä toimipistessä.

Tekonivelkirurgia on Mikkelin keskussairaalan huippuyksikkö, jonka tulokset ovat vuodesta toiseen valtakunnan kärjessä. Työnjaossa Savonlinna kuitenkin odottaa saavansa leikkaukset, vaikka siellä ne tällä haavaa hoidetaan ostolääkäreiden voimin.
– On nähtävä kokonaisuus. On selvää, ettei Mikkelikään pärjää tämän asetuksen kanssa yksin, Saarikko sanoo.

Ministeri ei jaa Essoten huolta siitä, että tekonivelten siirto vaarantaa Mikkelin keskussairaalan päivystystoiminnan.
– Meillä on hyvä käsitys, että Mikkelin päivystys voidaan kaikissa olosuhteissa turvata.
Suoria sanoja kiistaan ei ministeriltä irtoa, mutta hän toteaa, ettei potilasturvallisuuden kannalta pidä kestävimpänä ratkaisuna sijoittaa rintasyöpä- ja selkäleikkauksia Savonlinnaan. Hän vetoaa komplikaatioriskiin, joka voidaan hänen mukaansa hallita isossa sairaalassa pientä paremmin.

Saarikko patistaa Essotea ja Sosteria sopimaan kiistan keskenään. Jos se ei onnistu, ottaa ministeri ohjat.
– En pidä hyvänä, että Kuopion yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualue jäisi tämän kiistan vangiksi. Viime kädessä vastuu on valtioneuvostolla. Tarvittaessa olen valmis hoitamaan asian sitä kautta, mutta hyvin on vielä aikaa etsiä ratkaisu maakunnassa.

Ymmärrättekö, että Mikkelissä koetaan ajatus tekonivelleikkausten siirrosta Savonlinnaan hankalaksi?
– Samalla tavalla kuin Savonlinna ei voi mitenkään ymmärtää, etteivät he saisi tekonivelleikkauksia, ministeri vastaa.