Rantakylän koulu pukeutuu moderniin

Luokkatilojen lasiseinät ovat avattavia ja suljettavia niin, että tarvittaessa tilat voidaan yhdistää yhdeksi suureksi tilaksi. Koulussamme ei enää kökötetä pulpeteissa, vaan tuolien korkeudet ovat säädeltävissä kullekin oppilaalle mieluisaksi. Jos istuminen ei aina tunnu mukavalta ja haluaa vaihtelua, opiskella voi vaikka seisten, kertoo rehtori Eija Tynkkynen.

Rantakylän koulun syksyllä 2016 aloitettu mittava remontti valmistuu kovaa vauhtia.
Koulun kokonaan uusiksi rakennettu D-osa saatiin valmiiksi 26. maaliskuuta. Uudisosassa sijaitsevat kaikki koulun aineluokat.

Uudet tilat eivät mukaile perinteistä mielikuvaa suomikoulusta. Opetustiloina toimivat huoneet, joissa on avattavia ja suljettavia lasiseiniä. Avaraan aulatilaan on sijoitettu pehmeitä istuskeluryhmiä ja aulan keskelle on rakennettu suuri monitoimialue.
Kouluun on tehty myös uudet unisex-vessat, jolloin samaa vessaa käyttävät sekä tytöt että pojat.
Rakennuksen ikkunat ylettyvät lähes lattiasta kattoon, eikä niissä ole käytetty lainkaan verhoja. Yleisilmeeltään tiloissa hallitsee moderni valkoisuus, väriä tiloihin on tuotu kalusteilla ja tehosteseinillä.
– Halusimme koulusta valoisan, toiminnallisen, ajattoman ja avaran. Muun muassa käytävät on otettu pois ja olemme hyödyntäneet kaikki neliöt parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt valmistuu tulevaisuuden koulu, summaa koulun rehtori Eija Tynkkynen.

Kouluun haettiin inspiraatioita tanskalaisesta Hellerupin koulusta.
– Kävimme katsomassa teollisuushalliin rakennettua, noin 700 oppilaan koulua Hellerupissa. Koulussa ei ollut seiniä erottamassa oppilaita toisistaan, vaan kaikki tulivat ja menivät kaikessa rauhassa huomioiden toisensa. Yhteisöllisyys ja avoimuus ovat niitä asioita, joita haluamme korostaa myös meidän koulussamme.
Uudisosan oli alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä valmistua jo viime vuoden syksyllä, mutta remontti sai yllättävän mutkan T-rakennuksen alta löytyneen öljyn pilaaman maa-aineksen vuoksi.

Uuden aikataulun mukaan koulun remontti- ja rakennusurakan on määrä valmistua kokonaisuudessaan 14. joulukuuta mennessä.
-Kaupungin täytyi pohtia, että puretaanko vai korjataanko rakennusta. Ainoa järkevä ratkaisu oli purkaa ja rakentaa uudestaan. Nyt T-osan elementit alkavat olla paikoillaan ja rakennus näyttää valmistuvan aikataulussa.
T-osassa tulevat sijaitsemaan teknisen työn luokka ja kuvaamataidon märkätilat.

Kun uudisosa valmistui, aloitettiin myös yhtenäiskoulun B-osan peruskorjaus.
– B-osassa, eli niin sanotussa vanhassa osassa sijaitsevat luokat kolmansista kuudensiin sekä edelleen käytössä oleva ruokala, johon kuljetaan ulkokautta.
Vanhassa osassa sijainneet luokat ovat muuttaneet parakkeihin.
– Oppilaat ovat kyllä suhtautuneet parakkielämään reippain mielin. Olen hyvin iloinen ja ylpeä oppilaiden kärsivällisyydestä ja joustavuudesta.

Tulevan kesän aikana myös A-osaan tehdään pientä pintaremonttia. A-osassa opiskelevat ykkös- ja kakkosluokkaiset, esikoululaiset ja eritysluokkalaiset.
– Tiloja maalataan ja kalusteita vaihdetaan niin, että sama moderni linja jatkuu koko koulussa yhtenäisenä.

Kesän aikana remonttiin pääsee myös koulun piha-alue.
– Pihalle tulee muun muassa uudet pihakalusteet, peliareena ja kiipeilyseinä. Piha-alueen suunnitelma tehtiin oppilaiden omien toiveiden pohjalta. Tavoitteena on, että oppilaat haluavat lähteä välitunneilla ulkoilmaan ja todella nauttivat siitä.
Kaupunki budjetoi koulun uudisosan rakentamiseen ja peruskorjaukseen noin 10 miljoonaa euroa. Rantakylän koulun mittavaan remonttiin päädyttiin, koska koulussa havaittiin sisäilmaongelmia.

Anni Suomela

1. Mervi Toivomäki 03/05/2018 12:15

Onnea ja iloa koko koulun väelle sekä tsemppiä ja resursseja muiden osien remonttiin!