Media-ala tarvitsee nuorta näkökulmaa

Oma ääni 10/10

Sounds 2018 -tapahtuman toimituksessa on keskittynyt, mutta rento tekemisen meininki.
Paikallisista nuorista koostuva toimitus on motivoitunutta, media-alasta kiinnostunutta porukkaa. Heidän tehtävänään on olla toimittajina Sounds 2018 -tapahtumassa ja luoda myös live-sisältöä kiinnostuneille.
Heti ensimmäisellä tapaamiskerralla päästiin kiinni työhön kirjoittamalla harjoitus-juttuja. Kurssilla vaatimukset opiskelijoita kohtaan ovat korkeat, mutta realistiset ja kannustavat.

Toimituksen jäsenet Mimmi Myyryläinen ja Noora Hakulinen halusivat mukaan, sillä media-alalla työskentely kiinnostaa heitä ja käytännön kokemus on aina hyödyksi.
– Koska nuorille ei järjestetä juurikaan mahdollisuutta saada tuntumaa media-alaan, on tämä kurssi hyödyllinen ja mieleinen, iloitsee Hakulinen.
– Tiivis, parina viikonloppuna järjestettävä kurssi on jo tähän mennessä opettanut paljon, toteavat tytöt.

Hakulinen pohtii, että media on hänelle tärkeä sen takia, koska se yhdistää ihmisiä, sekä eri viestinnän keinoin on mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja tuoda oma ääni kuuluviin.
Kurssilla on tullut esille myös yllättäviä asioita, joita ei välttämättä tulisi ajatelleeksi lehtiä lukiessa. Nuoret ovat saaneet oppia kokeneilta ammattilaisilta, kuten Kari Kauppiselta.

Tytöillä on jo aiempaa kokemusta, joten isoihin toimittajan saappaisiin astuminen ja juttujen kirjoittaminen ei heitä jännitä. Nuoresta iästään huolimatta kokemusta on kertynyt monipuolisesti eri paikoista.
Hakulinen on mukana lukion lehden toimituksessa ja viettänyt viikon TET-harjoittelussa Yle Etelä-Savossa. Kokemusta löytyy myös Youtube-videoiden kuvaamisesta ja editoinnista.
Myyryläinen puolestaan on päässyt näkemään, kuinka lehtimaailma toimii Mikkelin Kaupunkilehden toimituksessa. Hänellä on myös vuosien ajan ollut oma blogi, josta löytyy upeita kuvia.
Muitakin vaihtoehtoja pohtineina molemmat ovat päätyneet siihen, että media-ala on se oma juttu.

Tapahtumatoimittajana työskentely ei varsinaisesti jännitä nuoria toimittajia, mutta huomioitavia asioita viestinnän taustalla on kyllä paljon, he myöntävät.
– On niin paljon hyviä kirjoittajia, et oonks mä sitten yksi niistä, pohtii Hakulinen.
Myyryläistä puolestaan mietityttää tapahtumatoimittajan työhön liittyvä hektisyys. Tytöt kuitenkin lähtevät hyvällä asenteella työhön ja odottavat innolla tulevia koitoksia.

Laura Neuvonen
Roosa Myyryläinen