Kolumni: Säästöt pitää kaivaa

Mikkelin päättäjät saivat viime viikolla valmiiksi rakenneratkaisut ja säästöehdotukset, joiden turvin uudistetaan koulut ja vältetään vajoaminen kriisikunnaksi. Sitä sopii todella toivoa.
Huomion pääpaino on ollut koulu-uudistuksessa, joka onkin mittava paketti. Päiväkoteineen Mikkelin koulurakentaminen maksaa 50 miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.
Koulujen uudistaminen on oleellisen tärkeää. Se on lapsiperheille merkki siitä, että Mikkelissä kannattaa asua ja tänne kannattaa muuttaa.

Hieman vähemmän on puhuttu säästöistä, vaikka syytä olisi niitäkin pohtia. Ilman säästöjen löytymistä ei näet mittavaa koulupakettia ole varaa toteuttaa.
Rakenneryhmän tavoite oli löytää 5,1 miljoonan euron tasapainotus kaupungin budjettiin vuosina 2019-21. Noin puolet sopeutuksesta tulee, kun koulut saatetaan järkevälle tolalle.
Henkilöstöä kouluista voidaan vähentää luonnollisen poistuman kautta 50 hengellä. Nämä kulusäästöt alkavat toteutua 2023 jälkeen.

Muu säästöpaketti onkin vielä enemmän tai vähemmän levällään. Suunnitelmissa on kirjava kokoelma keinoja, joiden toivotaan tuovan säästöjä.
Työttömyysmenojen laskun, sairaspoissaolojen vähenemisen, matkakustannusten nipistysten ja sijaisten käytön vähentämisen toivotaan tuovan 1,7 miljoonan euron säästöt. Aina voi toivoa.
Säästöpaketin kokoajien pahin ongelma oli itseaiheutettu kiire. Pitkään uskottiin, että kyllä homma hoituu ilman ulkopuolista osaamista.
Pääroolin ottivat luottamushenkilöt kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Aholaisen (sd) johdolla.

Kevään korvalle tultaessa sitten havaittiin, ettei tämä niin helppoa olekaan. Kiireen kaupalla etsittiin ensin konsultti ja sitten kaivettiin esiin juustohöylä, kun muuhun ei enää ollut aikaa.
Lopputulos on sen mukainen. Rakenteita ei ehditty tai rohjettu käydä läpi.
Kaupungilla oli vuodenvaihteessa 2114 työntekijää. Jossakin vaiheessa, vieläpä lähitulevaisuudessa on katsottava, missä kunnossa organisaatio on. Rakennetyöryhmältä homma jäi kesken.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja