Kolumni: Muistin pitkä tie

Sodan ja rauhan keskus Muistin toteutuminen on vihdoinkin lähellä. Rahoituksesta saadut tiedot ovat erittäin ilahduttavia ja rohkaisevia.
Hankkeen historia on pitkä. Se sai alkunsa vuonna 2004, kun silloinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen kiinnitti huomionsa sotahistoriallisen museon puuttumiseen Suomesta. Lipponen on kaiken aikaa ollut Muistin tärkeä tukija.

Sotahistoriakeskusta puuhattiin aikansa Lappeenrannassa, mutta lopullista läpimurtoa ei syntynyt. Mikkeliin siirtynyttä hanketta alkoivat 2013 edistää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Olli Nepponen ja kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.
Ison työn Muistin eteen on tehnyt historioitsija Pia Puntanen, joka on ollut valmistelemassa hanketta ensimmäistä kertaa 2013. Rinnalle löytyivät näyttelyasiantuntija Olli-Pekka Leskinen ja digiosaaja Sami Kämppi. Vesa Sorasahi liiketoimintakonsulttina teki paljon yli sen, mitä sopimuspapereissa luki.
Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamissuunnitelma valmistui vuosi sitten maaliskuussa. Kaupunginvaltuusto teki päätöksen kaksi kuukautta myöhemmin, että Mikkeli lähtee mukaan toteuttamaan Muistia.

Muistia on lobattu ahkerasti politiikan ja talouden päättäjille. Maakunnan kansanedustajista aktiivinen on ollut etenkin Lenita Toivakka (kok). Haitaksi ei liene sekään, että hallituksessa istuvat maakunnan miehet Antti Häkkänen (kok) ja Jari Leppä (kesk).
Välillä on ollut hankalaa, mutta lopulta kova työ tuotti tulosta. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) johtama Maanpuolustuksen kannatussäätiö on vuoden harkinnan jälkeen päättänyt 1,4 miljoonan euron avustuksesta Muistille.
Myös opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuuluu hyvää. Muistille on tulossa 600 000 euron määräraha kesän lisäbudjettiin.
Julkista rahoitusta koossa pian 2,3 miljoonaa. Eduskunta antoi jo Muistille viime vuonna 300 000 euroa.

Muistin kohtalo ja aikataulu on nyt Mikkelin kaupungin käsissä. Kun suunnitelma aikanaan muuttuu lihaksi, saamme Mikkeliin hyvin vetovoimaisen matkailukohteen.
Eikä siinä kaikki. Tärkeintä on, että Muisti kertoo nuorille sukupolville, ettei koskaan enää.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Lars 11/05/2018 15:25

Olikos siellä joku Honkamaakin projektihommissa Muistia rakentamassa? Turhaa vaatimattomuutta päätoimittajalta unhoittaa oma merkittävä roolinsa.