Kolumni: Hyvät ja huonot uutiset

Keskustalaisilla ministerillä on ollut tällä viikolla paljon asiaa mikkeliläisille.
Aloitetaan hyvistä. uutista. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tiedotti keskiviikkona yllättäen, että Mikkeli saa valtioavun lentoaseman ylläpitoon..
Summa on samansuuruinen, 150 000 euroa, jota Mikkeli on vuosittain pitkään saanut. Täksi vuodeksi rahaa ei kuitenkaan kuulunut, mutta onneksi Mikkelin lentoasema pääsi nopeasti uudelleen valtionavustuksen piiriin. Se on kentän elinehto.

Mikkelin lentoasema on hiljainen, mutta onko sen mahdollisuuksia tarpeeksi hyödynnetty? Kentän kehittämiseen ja markkinointiin olisi hyvä paneutua viime vuosia pontevammin.
Puolustusvoimat, matkailu ja toivottavasti kehittyvä liike-elämä tarjoavat tulevaisuudessa paljon lisää liikennettä Mikkelin lentoasemalla.
Tekninen kehittyminen tuo eteemme aivan uusia mahdollisuuksia, joista maanantaina raportoi brittilehti The Guardian. Raportin mukaan miehittämättömät ilma-alukset eli dronet tuovat vuosikymmenessä Ison Britannian talouteen Suomen valtionbudjetin suuruisen kasvun.

Maailman suurimpiin kuuluvan konsulttiyhtiön PwC:n laatimaa selvitystä ei ole syytä suoralta kädeltä tyrmätä. Päinvastoin se kannattaa nopeasti kaivaa esiin ja lukea. Tässäkö meillä on uusi Nokia?
Miksei Mikkelistä lentoasema tukikohtanaan voisi kasvaa yksi alan johtavista kasvukeskuksista? Meillä on kaupungissa jo alan huippuosaamista kuten MHG Systems Oy, joka on kehittänyt droneen perustuvaa metsäinventointia.

Maanantaina paikallisella lehdistöllä oli vastassaan rasittuneen oloinen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Ministeri myönsi, että soten puurtaminen ottaa koville.
Sitten on vielä tämä Savonlinnan ja Mikkelin välinen työnjakokiista, joka selvästi harmitti Saarikkoa.
Mikkelin huolta keskussairaalan tekonivelkirurgian ja päivystystoiminnan kohtalosta ministerin vierailu pikemmin lisäsi kuin hälvensi.
Saarikolle ei selvästikään ole ongelma, jos maan parhaisiin kuuluva tekonivelklinikka muitta mutkitta kärrätään Mikkelistä Savonlinnaan.
Tiedosta ei voi enää olla pulaa. Nyt voi toivoa enää viisautta heille, jotka asian ratkaisevat.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja