Etelä-Savolle uusi tahti

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtajana maanantaina aloittanut Jari Himanen on tyytyväinen uuteen pankkiinsa. Etelä-Savon laahaavasta kehityksestä hän sen sijaan on huolissaan.

Himanen on haastatteluhetkellä eli tiistaina toista aamua Suur-Savon Osuuspankin johdossa. Mikkelistä 1980-luvulla lähtenyt mies on paluuseensa tyytyväinen.
Himanen saa johdettavakseen kunnossa olevan Suur-Savon Osuuspankin. Maan seitsemänneksi suurin osuuspankki tekee vakaata tulosta. Uusi toimitusjohtaja kiittää edeltäjäänsä Kari Mannista.
– Kari on joukkoineen tehnyt erinomaista työtä. Asiakastyytyväisyys esimerkiksi on ihan maakuntapankkien kärkipäätä, sanoo OP:n keskusyhteisön johtokunnasta Helsingistä Mikkeliin siirtynyt Himanen.

Pankin toimintaympäristö sen sijaan antaa aihetta huoleen. Etelä-Savon heikko kasvu ja väkimäärän lasku näkyy Suur-Savon Osuuspankin luottokannan vaisuna kasvuna.
Himanen toivoo, että maakunnan ja Mikkelin seudun kehittämiseen löytyisi uusi vaihde. Elinvoima on saatava kasvuun.
– Toivottavasti joku ottaa ohjat. Onko se julkisen puolen kuten kaupungin rooli? Me kyllä olemme osaltamme vahvasti mukana.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen esitti Kaakon Viestinnän lehdissä koko Itä-Suomen laajuista yhteistyötä. Himanen tarttuu mielihyvin ajatukseen.
– Minusta on hyvä ajatella Liikasen tavoin isompaa itäsuomalaista kehystä. Toivottavasti tämä ajatus etenee.

Himanen arvioi, ettei Etelä-Savon ongelmiin ole yhtä isoa ratkaisua. Sellutehdasta ei ole odotettavissa, vaan kasvu tulee pk-yritysten kasvusta ja niiden määrän lisääntymisestä.
– Tasainen kasvu on monessa suhteessa myös tervettä.
Himanen sanoo, että pankilla voi olla merkittävä vauhdittajan rooli myös muuten kuin rahoittajana. Esimerkiksi viime vuonna lanseerattu digitaalinen yrittäjäpalvelu oli ryhmässä huima menestys.
– Valtakunnallisesti sen avulla perustettiin 3000 uutta yritystä heti avajaisvuonna.

Suur-Savon Osuuspankin tilanne on vetäjän vaihtuessa hyvä, mutta uudellekin johdolle riittää urakkaa. Pankkimaailman myllerrykset eivät jätä
Koko asiakaskunta ei ole kovin tyytyväinen kehitykseen. Konttoreita menee kiinni ja digi tunkee joka puolelta.
– Olemme joka tapauksessa se pankki, joka on parhaiten tavoitettavissa myös fyysisesti. Meillä on kolmen tänä vuonna sulkeutuvan konttorin jälkeen yhä 12 pankkikonttoria maakunnassa.

Pankkimies ymmärtää niitä, joilla on hankalaa digiaallokossa. Hän sanoo, että helpotusta on luvassa.
– Palvelut kehittyvät ja paranevat koko ajan huomattavasti. Uskon, että esimerkiksi helppokäyttöiset ääniohjaukseen perustuvat palvelut yleistyvät piakkoin.

Aika ajoin kuulee yritysten valittavan, ettei pankista saa rahaa. Himasen mukaan havainto on oikea.
– Emme anna rahoitusta kaikkiin hankkeisiin, vaikka kyllä kaikki kelpo hankkeet tulevat ajallaan rahoitetuksi. Etelä-Savossa yritykset saavat lainan yleensä osuuspankista, meidän markkinaosuus yritysasiakkaista on lähes 60 prosenttia.

Toimitusjohtajan vaihdos Kari Mannisesta Jari Himaseen ei tuo muutosta rahahanojen kireyteen.
– Ei tällainen ole yhdestä henkilöstä kiinni. Isot linjaukset tulevat ryhmästä. Myös EKP:n valvova ote tuntuu, ja se voi osaltaan vaikuttaa lainan saannin tiukentumisena.
Himasen perheen muuttokuorma on jo saapunut edellisestä kotikaupungista Porvoosta Mikkeliin, missä hän nyt asuu vaimonsa kanssa aivan keskustassa.
– Alle viiden minuutin kävely töihin on erittäin mieluisa Helsingin ruuhkien jälkeen.

Perheen loma-asunto sijaitsee Heinälahdessa, mistä Himanen suunnittelee pyöräilevänsä kesäaikana työhön.
Tori, mainiot ravintolat, hiihtomaastot, luonto, kiekko- ja jalkapallo-ottelut, teatteri, listaa Himanen Mikkelin parhaita puolia.
– Kun kaipaa jotakin lisää, taittuu matka Helsinkiin joutuisasti.

Jari Himanen
– Syntynyt Mikkelin maalaiskunnassa 1962
– Yo-merkonomi ja eMBA
– Osuuspankkien palveluksessa 1985 lähtien, mm toimitusjohtajana Kuusamon ja Etelä-Karjalan Osuuspankeissa