17.05.

10 vuotta unelmatyötä puutarhassa

Ranta-Mikkolan puutarhasta löytyvät yrtit moneen makuun. Yrittäjä Heidi Honkanen luotsaa puutarhaa edelleen samalla innolla kuin kymmenen vuotta sitten. (Kuva: Anni Suomela)

Hieman yli kymmenen vuotta on aikaa siitä kun hirvensalmelainen Heidi Honkanen sai idean tuotantopuutarhan perustamisesta.
Ensin syttyi innostus, sitten vuorossa oli opiskelu ja lopulta Honkanen päätti aloittaa Ranta-Mikkolan puutarhan pyörittämisen Hirvensalmella Kilkin kylällä.

Ranta-Mikkolan puutarhasta löytyy kukkien ja kasvien lisäksi muutakin ihasteltavaa. Lypsäviä lehmiä on noin parikymmentä ja nuorkarjaa kymmenkunta. Puutarhan parkkipaikalla asiakkaita vastaanottavat kanat ja kanit, jotka kiinnostavat erityisesti perheen pientä väkeä.
-Tila on mieheni kotipaikka, joka toimii edelleen myös maitotilana. Kun muutin tänne, aloin pohtia maatilan mahdollisuuksia, ja mitä voisin lähteä täällä tekemään. Sitten syttyi innostus puutarha-alaan.

Puutarhan ensimmäisenä keväänä 2009 kukkia ja taimia oli puolet nykyistä vähemmän.
– Ensimmäisenä vuonna lähinnä kokeilimme, että riittääkö kysyntää tarpeeksi. On ollut mukavaa huomata, että asiakkaat ovat ottaneet paikan omakseen ja tulevat aina uudelleen, Honkanen hymyilee.
Kysyntä kasvatti luonnollisesti tarjontaa. Kasvihuonepinta-alaa Ranta-Mikkolassa on tätä nykyä yhteensä 340 neliötä.
– Pieni, 40 neliön kasvihuone on rakennettu alun perin kotitarpeeseen. Iso kasvihuone tuotiin tänne heti toiminnan alussa. Olemme verrattain pieni puutarha, mutta pyrimme mahdollisimman monipuoliseen tarjontaan.

Honkanen kertoo, että töitä puutarhalla riittää aamusta iltaan. Ranta-Mikkolassa työskentelee kesäisin Honkasen lisäksi kaksi työntekijää.
– Töitä tehdään maanantaista sunnuntaihin aamusta iltaan, mutta onneksi on innokkaita työntekijöitä. Myös äitini ja anoppini auttavat mielellään puutarhatöissä.

Puutarhalla on myynnissä erilaisia yrttejä, kesäkukkia ruukuissa ja amppeleissa sekä vihannesten taimia.
– Halutessaan asiakas voi tuoda tulessaan omat ruukut ja amppelit, ja me voimme istuttaa niihin kukat. Vihannestarjonnasta meiltä löytyy muun muassa kurpitsaa, tomaattia, kurkkua ja kaalia. Kaupanpäälle saa myös vinkit kasvien hoitoon ja istuttamiseen.
Mikäli kelit suosivat, ensi vuoden kesällä Ranta-Mikkolasta on saatavilla myös mansikkaa itsepoimintana.
Puutarhan 10-vuotista taivalta juhlitaan 28.5.-3.6.
– Synttäreiden kunniaksi tarjoamme kahvia ja pullaa koko viikon ajan.

Ranta-Mikkolan puutarha on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10-20, lauantaisin kello 10-18 ja sunnuntaisin kello 12-20.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.