12.04.

Näkymätön sukupuoli esillä Wäkewässä

Galleristi, kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti esitteli Jenni Holman kuvaamia Näkymätön sukupuoli –projektin valokuvia viime viikon perjantaina Studio Wäkewässä.

Nykytaidetta esittelevässä Studio Wäkewässä on esillä Aalto-yliopistossa valokuvaajaksi opiskelevan Jenni Holman muunsukupuolisuutta käsittelevä Näkymätön sukupuoli -valokuvanäyttely.

Studio Wäkewän galleristi, kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti luonnehtii näyttelyä herättäväksi ja kantaaottavaksi työksi, jossa ei ole unohdettu taiteellisia näkökulmia.
– Valokuvat eivät ole vain muotokuvia, vaan ne kuvaavat tätä aikaa ja näyttävät millaista on elää yhteiskunnassa, jossa on hyvin ahdas käsitys sukupuolesta.

Valokuvanäyttely on osana Näkymätön sukupuoli –projektia, jonka tarkoituksena on tehdä muunsukupuolisuus näkyväksi ja toimia pehmusteena niille, joiden identiteetti törmää kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään.
Aiheesta on julkaistu myös kirja, jonka toteutuksessa Jenni Holma on tehnyt yhteistyötä sarjakuvataiteilija Apila Pepita Miettisen, toimittaja Veera Järvenpään ja toimittaja Kaisu Tervosen kanssa. Kirja on kokoelma 15 muunsukupuolisen henkilökohtaisista tarinoista.

Jenni Holma kertoo puhelimitse, että sekä valokuvien että kirjan tarkoituksena on rikkoa valmiita kaavoja ja auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin muunsukupuolisuutta.
– Projektin tarkoituksena on antaa muunsukupuolisuudelle kasvot. Taide on yksi keino osoittaa ongelmia sukupuolijärjestelmässä ja minulla on halu olla mukana kyseenalaistamassa nykyistä järjestelmää. Ihmisyys, identiteetin rakentaminen ja roolit ovat aiheita, joita mielelläni käsittelen valokuvissani.

Holma kertoo, että projekti sai alkunsa opiskelijaporukan huomatessa, että tiedolle muunsukupuolisuudesta on tarvetta.
– Näkymätön sukupuoli-projekti alkoi muutama vuosi sitten, kun teimme Apilan ja parin muun opiskelijakaverimme kanssa lyhytdokumentin, jossa haastattelimme muunsukupuolisia ihmisiä, ja huomasimme, että tietoa muunsukupuolisuudesta on saatavilla liian vähän.
– Saimme apurahan Koneen Säätiöltä kokemukselliselle tietokirjalle ja päätimme jatkaa tiedonjakamista myös näyttelyiden muodossa.

Jenni Holman Näkymätön sukupuoli –valokuvanäyttely on avoinna Studio Wäkewässä 20. huhtikuuta saakka arkisin kello 17-19 ja viikonloppuisin kello 12-15.
Kaikki näyttelyn teokset ovat myytävänä. Studio Wäkewästä on saatavilla myös Näkymätön sukupuoli –kirjaa. Saatu tuotto menee lyhentämättömänä Näkymätön sukupuoli –projektille.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.