Kolumni: Tyylikkäästi taantuva

Kimmo Mikander

Ymmärrän hyvin sen tuskan, mitä väestön jatkuva väheneminen pienissä kunnissa myös Etelä-Savossa saa aikaan, enkä pidä sitä mitenkään toivottavana. Vastaus on yleensä, että houkutellaan uusia asukkaita ja työpaikkoja.
Mutta onko se oikeasti realismi?. Pitäisikö kaikesta ikävyydestä huolimatta hyväksyä faktat? Olisiko se enemmän asukkaiden etu vai ei?

Jos pieni ja ikärakenteeltaan vanhusvoittoinen kunta ei ole lähellä voimakkaasti kasvavaa kaupunkia, on vaikea puhua faktoilla väestömuutoksen kääntämisestä.
Kaupungistumista ei kannata kiistää, ja lapsiluvun kääntäminen nousuun on myös käytännössä mahdotonta, jos nuoria aikuisia ei ole.

Finanssikriisin jälkeinen aika on samalla melko pysyvästi muuttanut rakentamisen määrää, sijaintia ja hintoja. Ihmiset tekevät rationaalisia taloudellisia valintoja ja siksi haja-asutusalueelle rakentaminen on vähentynyt voimakkaasti. Sen lisäksi työpaikat syntyvät valtaosin kaupunkeihin, eikä matkailu voi olla kaikkien menestysresepti.
Näin katsoen tilannekuva on vähemmän kannustava, mutta onko se väärä? Tällaisen tilannekuvan perusteella valittava realistinen strategia on aivan erilainen kuin kasvustrategia, mutta voisiko sen kuitenkin tehdä hyvin. Voisiko olla tyylikkään taantumisen strategia?

Taantuvan kehityksen johtaminen on varmasti yhtä vaikeaa kuin kasvun, mutta yhtä motivoivaa se harvoille on. Silti se voisi olla asukkaiden kannalta hyvä. Kaikki huomio ja resurssit kohdentuisivat olemassa olevien asukkaiden hyvinvointiin ja heidän palvelutarpeisiinsa. Palvelut mitoitettaisiin pitkälle tulevaisuuteen tähtäävän väestökehityksen mukaisesti.
Taajaman tiivistäminen olisi punaisena lankana. Strategia kuin myös sen toimeenpano olisi terävä eikä se olisi mitenkään toivoton, koska asukkaat eivät kokonaan lopu.
Prosentuaalinen lasku on kiitollinen tässä suhteessa. Tyytyväinen asukas on paras mainos ja kaikki muu olisi pelkkää plussaa.

Kimmo Mikander
Varatoimitusjohtaja, KEVA

1. Torsti Hyyryläinen 12/04/2018 22:56

Kunta, joka päättäisi Kimmon suosituksesta valita itselleen tyylikkään taantumisen strategian lukitsisi itsensä hiipuvan elinvoiman kierteeseen. Kuka ostaisi kunnasta enää kiinteistöjä, kun niiden arvon säilymiseen ei kukaan enää luota, kuka muuttaisi kuntaan, joka lupaa vain tyylikkään hiipumisen, kuka perustaisi uuden yrityksen tuohon kysyntäympäristöön? Kuntalain 37 pykälässä kunta velvoitetaan strategiassaan edistämään kunnan asukkaiden hyvinvointia ja kehittämään alueensa elinvoimaa. Mielestäni mainittu strategia ei olisi tyylikäs, pikemminkin tyly. Strategian voitaisiin tulkita olevan myös kuntalain kirjaimen tai ainakin hengen vastainen. En siis suosittelisi kokeilemaan.

2. Pentti Raittila 12/04/2018 11:39

Näin on Mikkelissä menetelty jo koko 2000 luku. Torin reunalle rakennettiin kokoontumistilat eläkeläisille, konkurssiin mennyt tavaratalo on varattu lääkäriasemaksi ja sosiaalihuoltoon, yhteen ostoskeskukseen pystytetään vanhan kuvataiteen museota. Tori toimii kesällä yhtenä suurena kahvilana, jos paistaa aurinko?