Kolumni: Tärkeä yrityskauppa

Kahden mikkeliläisen terveysalan yrityksen tiistaina julkistettu kauppa on hintalappuaan suurempi asia kotikaupungilleen ja maakunnalle.
Etelä-Savon Työterveys Oy:stä ja Lääkärikeskus Ikiomasta muodostuu vahva maakunnallinen yritys, jossa työskentelee pitkälti toista sataa terveydenhuollon ammattilaista.
Sillä on rahkeita omalla maaperällä panna kampoihin valtakunnallisille ja kansainvälisille jättiläisille.

Ikiomalle olisi ollut vientiä myös maakunnan ulkopuolella. Terveysjätit olisivat kernaasti liittäneet sen piiriinsä. Ostaja olisi saanut Mikkeliin ja Etelä-Savoon olisi yrityskaupan myötä vahva jalansijan.
Onneksi Ikioman omistajakunta näki viisaaksi myydä yrityksensä Etelä-Savon Työterveys Oy:lle, mikä merkitsi juurevinta mahdollista maakunnallista paalutusta. Omistajina ovat Osuuskauppa Suur-Savo ja Essote.
Kauppa oli varmasti hyvä myös Ikioman omistaneille lääkäreille. Soten ja muun myllerryksen keskellä pienen lääkäriaseman hartiat uhkasivat käydä kapeiksi.

Miksi paikallisuus on niin tärkeää? Ratkaisut ovat eteläsavolaisten omissa käsissä. Verotulot jäävät kotimaakuntaan ja työpaikkojen säilyminen on varmempaa kuin Helsingistä tai vielä kauempaa ohjatuissa yrityksissä.
Terveysbisneksen kasvu jää nyt omaan maakuntaan. Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen uskoo liikevaihdon rivakkaan tuplaantumiseen, mikä merkitsee myös työpaikkamäärän reipasta kasvua.

Eikä tässä vielä kaikki. Kun Mikkeli haluaa säilyttää korkeatasoisen kirurgisen päivystyssairaalan, tarvitsee se ennen kaikkea kahta asiaa. Ne ovat leikkauspotilaat ja erikoislääkärit.
Etelä-Savon Työterveys Oy:n ja Ikioman kautta potilaita ohjautuu oman keskussairaalan leikkaussaleihin. Jos lähetteitä kirjoittaisivat terveysjättien lääkärit, voisivat uudet tilat kumista tyhjyyttään.
Erikoislääkäreille Mikkeli voi nyt tarjota vetovoimaisen paketin, johon kuuluu uusi keskussairaala sekä kehittyvä lääkäriasema, jossa he voivat harjoittaa yksityistä praktiikkaa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja