Kolumni: Mallia isommista

Aika usein ja monissa henkilöin kummastellaan, mistä löytyisi Mikkelin seudulle tuhdit kasvun eväät.
Turhan helppoja vastauksia ei ole, mutta onneksi kaikkea ei tarvitse keksiä itse. On ihan sallittua katsoa, mitä muualla on tehty.
Yksi esimerkki on toimistohotelli. Monissa maakuntakaupungeissa on jo vuosia ollut pienimmille yrityksille suunnattuja yhteisöjä, jollainen on vihdoin saatu aikaan myös Mikkelissä.

Otonkulmaan perustettu toimistohotella täyttyy niin nopeasti, että se saa kysymään, miksei Mikkelissä ole ollut tällaista palvelua aiemmin.
Projektia vetänyt Jonna Viskarikin yllättyi iloisesti. Tarve uudelle palvelulle on siis ilmeinen.
On täysin mahdollista, että toimistohotellin tarve kasvaa edelleen. Mikroyritysten määrä lisääntyy kaiken aikaa.
On erinomainen asia, että keskustassa tyhjilleen jääneille liiketiloille tulee mielekästä käyttöä. On myös hyvä juttu. että suuri määrä yksinyrittäjiä asettuu saman katon alle. Siitä voi syntyä vaikka mitä uusia ideoita.

Esimerkkiä muualta on otettu onneksi myös toisessa asiassa. Mallina ovat Kuopio ja etenkin Joensuu, joissa on syntymässä alueellinen pääomarahasto.
Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy on teettämässä rahaston tarpeesta selvitystä. Yhtään liian aikaisin emme ole liikkeellä, sillä naapurikaupungeissa työ aloitettiin jo pari kolme vuoitta sitten.
Ilman tutkimustakin on helppo nähdä, että Mikkelin seutu tarvitsee lisää voimavaroja auttaakseen yrityksiä kasvuun.

Maakunta ja Mikkelin seutu ovat pääomaköyhään aluetta. Täällä on vähän suuryrityksiä ja melko harvoja yksityisiä sijoittajia.
Olisiko rahaston avulla saatavissa varakkaitten säätiöitten – esimerkiksi Etelä-Savon Energiasäätiön – pääomat entistä paremmin tukemaan alueen kasvua ?
Lopullinen päätös on kuitenkin Mikkelin poliittisten päättäjien kädessä. Kaupunki ratkaisee, kokeeko se viisaaksi sijoittaa yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen pari miljoonaa euroa.
Rahasta on tietysti aina pula, mutta palkintona on yritystoiminnan kehittämisen myötä uusia työpaikkoja ja verotuloja.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.