Kittilä rokkaa Mikkeliin

Nuoria muusikoita Kittilästä saapuu toukokuussa valloittamaan Mikkeliä valtakunnallisessa Sounds-tapahtumassa. (Kuva: Jenni Maansaari)

Oma ääni 7/10

”Pitkä on matka Kittilän kairoilta Savonmaalle, mutta äläskö vain sole poka mikhän! Täältä tulhan!.”

Kittiläläinen nuorisobändi KarmaGeddon valittiin Rovaniemen aluetapahtumasta Mikkelin valtakunnalliseen Sounds tapahtumaan.
KarmaGeddon soittaa energistä, voimakasta ja jykevää musiikkia. KarmaGeddon edustaa kittiläläisten nuorisobändien uutta aaltoa.

Nuorisotoimi on aina vahvasti tukenut kittiläläisten nuorten teatteri-, musiikki- ja muuta taideharrastusta. Bänditila kunnasta on aina löytynyt, ja kansalaisopiston luovien alojen kurssitarjonta on aina ollut pieneen kuntaan nähden mittavaa.

Nuorisobändien uusi aalto on kasvanut syksystä 2016 alkaen. Tammikuussa 2016 nuorisotila Käen bänditilalle hankittiin uusia soittimia ja päivitettiin osaksi nuorisotilan säännöllistä, viikoittaista toimintaa.
Syksyllä 2017 Kittilän nuorisotoimi järjesti äänitekniikan workshopin miksauksesta ja äänitekniikasta kiinnostuneille nuorille.
Tällä hetkellä kansalaisopiston tai nuorisotoimen bänditilalla treenaa säännöllisesti 3-5 kokoonpanoa, kun koko kunnassa on asukkaita yhteensä n. 6400. Nuorisobändit ovat aktiivisesti esiintyneet nuorisotoimen tapahtumissa.

Maaliskuussa 2018 Kittilän järjestettiin musiikkitapahtuman Kittilä Rokkaa, joka tarjosi yksin tai ryhmässä esiintyville kittiläläisille musiikinharrastajille mahdollisuuden esiintyä.
Mukana oli 45 nuorta tekemässä talkootyötä tapahtuman järjestelyissä ja lavalle nousi seitsemän esiintyjäkokoonpanoa.

Rovaniemen aluetapahtumaan 7.4. osallistui kaksi bändiä ja kaksi bändäriä. Bändien nuoret tuntevat toisensa hyvin ja tunnelma reissulla oli rento ja kannustava. Nuorisotoimi järjesti osallistujille bussikyydin, ruokailun, tarvittavat soittimet ja laitteet lainaan bänditilalta. Tämän lisäksi mukana oli nuorisotoimen kaksi ohjaajaa.

Matka Kittilästä Rovaniemelle on yhteensä n 300 km, mikä Lapissa on vielä ihan tavallinen etäisyys. Matkaan lähdettiin noin 9.30 Kittilästä ja kotiin palattiin noin 21.30 illalla. Nuorten mukaan kokemus oli antoisa, vaikka muita nuoria ei Rovaniemen tapahtuman yleisössä kovin ollutkaan.

Kittilän kunta
on tukenut valituksi tulleiden nuorisoteattereiden Teatris ja Ramppikuume reissuja taloudellisesti 100 prosentilla. Näin tuetaan myös aluetapahtumasta jatkoon valitun KarmaGeddonin osallistumista Sounds Mikkelin päätapahtumaan.

Kittilässä on hyvä harrastaa, mutta on tärkeää avartaa kittiläläisten nuorten näkökulmia ja luoda mahdollisuuksia tavata muita nuoria yhteisen harrastuksen äärellä. Kauempana kotoa nousee arvoon arvaamattomaan myös omat ja oman kotiseudun musiikilliset juuret ja perinteet.
Esiintymiskokemus ja rohkeus uskoa omaan luovuuteen kasvavat. Ja tämän jälkeen ei uuden syntyminen ja luominen ole poka homma eikä mikhän.

Elina Alatörmänen