12.04.

En voinut luopua lehmistä

- Ei minusta ollut lehmistä luopujaksi, kertoo Kuuraa rapsuttava Matti Tuhkalainen.

– Älä nyt välttämättä lehteen pane, mutta ratkaisu oli kovan punnerruksen takana. Pari yötä katselin lehmiä navetassa ja itkutkin itkin. Sitten päätin, ettei minusta ole niistä luopumaan, sanoo maanviljelijä Matti Tuhkalainen Mikkelin Vehmaskylästä.

Lähellä oli, että Tuhkalaisen ura viljelijänä oli alle viisikymppisenä ohi. Kulumia on siellä ja täällä. Selkä on sökönä vuosikymmenien työstä parsinavetassa.
– Päädyin kuitenkin siihen, etten lopeta tilanpitoa vaan investoin siihen lisää.

Rakenteilla on nyt laajennus, jossa kolmekymmentä vuotta vanha navetta saa rinnalleen uuden kestokuivikepihaton. Vanhaan navettaan on asennettu yli 100 000 euron arvoinen lypsyrobotti.
Kustannusarvio oli 380 000, mikä on runsas kolmannes siitä, mitä puhdas uudisrakentaminen olisi maksanut. Silti oli tulla tenkkapoo rahan kanssa.
– Rahoittajat ja maatalousneuvonta eivät uskoneet suunnitelmaani. Pankkia oli pakko vaihtaa, koska rahoitusta en saanut entisestä pankistani.
Investoinnin myötä pitkäaikaisesta osuuspankin asiakkaasta tuli Oma-SP:n asiakas.

Lupa ja- rakennusviranomaisille Tuhkalainen antaa rakennusprojektissa hyvät paperit.
– Sen sijaan rahoittajat ja neuvontapalvelut voisivat päivittää toimintansa nykyaikaan.

Nyt rakennustyöt ovat lähes valmiina, ja isäntä on hyvin tyytyväinen. Lypsykarjan pääluku nousee 40:stä 60:een. Nuoren karjan kanssa pääluku kasvaa 120:een
Tuhkalainen on siirtymässä luomutuotantoon myös maidossa. Pellot on jo sertifioitu, ja lypsykarja seuraa kesällä.
– Uskon, että luomulla on tulevasuutta ja kysyntää.

Tuhkalaisen tilan koko on 250 hehtaaria, joista peltoa 20 hehtaaria. Lisäksi vuokrapeltoa on 80 hehtaaria. Tuotannon laajentuessa uhkaa maasta tulla pula.
– Akuutti ongelma on, ettei lisämaita tahdo löytyä vuokralle. Olisi hyvä, jos peltomaata saataisiin aktiivikäyttöön. Ehkäpä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä voisi vaikuttaa asiaan.

Heikkenevä kannattavuus on rassannut maatiloja. Tuhkalainen sanoo, että hän itse on painanut kulut minimiin, myös investoinnin yhteydessä
– Olen pyrkinyt löytämään edullisia rakennusratkaisuja. Se mihin on vaikea saada muutosta, on kaupan maataloustuotteista tarjoaman ota tai jätä -hinnoittelu. Siihenkin toivoisi ministeriltä panosta.

Halvin työntekijä

Matti Tuhkalainen pitää tilaa talvikaudet yksin. Kesäkaudeksi hän palkkaa apua.
Tarkasti ottaen apua hänellä on kyllä ympäri vuoden, sillä karjaa paimentavat tilan kolme bordercollieta. Hän on luottanut paimenkoirien apuun runsaat 10 vuotta.

Koirat hoitavat lehmät lypsylle ja nuoren karjan tarvittaessa jopa kilometrien päähän laitumelle.
– En tulisi mitenkään toimeen ilman niitä. Ihmettelen, ettei paimenkoirista puhuta enempää.
Tuhkalainen sanoo, että Etelä-Savossa on kyllä paljon osaamista. Juvan suunnalla etenkin Heikki Teittinen on taitava koiramies.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.