Lääkäreitä saatava lisää

Ylilääkäri Jarmo Lappalainen: Essoten palvelut kuntoon yhteistyöllä.

Essoten vastaanottoalueen uusi vetäjä ylilääkäri Jarmo Lappalainen sanoo, että hänen keskeinen tehtävänsä on hommata lisää lääkäreitä.

Lääkärivaje Essotessa on jopa kolmannes suhteessa tarpeeseen.
– Tarkkoja lukemia meillä olevien lääkäreitten määrästä ja vajeesta ei minulla vielä ole. Ensimmäinen tehtävä on saada selville kokonaiskuva, sanoo viime viikolla uuteen tehtäväänsä nimitetty Lappalainen.

Lappalainen tietää
vaivan, ja myös tehoavan lääkkeen.
– Kiireisintä on hoitaa lääkäritilanne paremmalle tolalle. Yksitäistä selitystä lääkärivajeeseen ei ole, vaan se on syntynyt pikkuhiljaa vuosien kuluessa. Jos meillä olisi lääkäreitä tarpeeksi, ei ongelmia palvelujen saatavuudessa olisi.

Yksi syy pulmiin on, että paljon kokeneita lääkäreitä on jäänyt eläkkeelle.
– Nuoret lääkärit arvostavat senioritukea, joten olisi hyvä saada aluksi palkattua muutama yleislääketieteen erikoislääkäri. Hyvin tärkeää on tarjota myös hyvät puitteet ja mahdollisuudet kehittyä.

Lappalainen sanoo, ettei lääkäripula ole poistettavissa hetkessä. Hän sanoo kuitenkin olevansa toiveikas.
– Olen luvannut olla tässä tehtävässä 2019 loppuun saakka eli maakunnan syntyyn saakka. Siihen mennessä Essoten palvelut on saatava ihan toiselle tolalle, jos julkinen palvelu aikoo pärjätä yksityiselle.

Toiveikkuus kasvoi, kun Essote lähestyi lääkäreitä viime viikon Lääkäripäivillä.
– Saimme paljon lupaavia yhteyksiä.

Luotto kokeneen
Lappalaisen osaamiseen on suuri. Hänen johdollaan Juvan terveyskeskus nousi alansa parhaiten joukkoon koko Suomessa. Lappalainen valittiin vuoden yleislääkäriksi vuonna 2009.
– Olen tehnyt tätä työtä niin pitkään, etten lupaa asioiden olevan kunnossa tiettyyn päivään mennessä. Hötkyilyllä tätä ei pidä pilata, vaan nyt pitää tutusta rauhassa tilanteeseen yhdessä työntekijöitten kanssa.

Lappalainen ryhtyy urkkaansa tilanteessa, jossa Essoten suurin omistajakunta Mikkeli on äänekkäästi vaatinut selityksiä palvelujen puutteille
– Toivon, että pääsemme keskusteluun siitä, miten saamme palvelut yhdessä kuntoon. Yksin en voi sitä tehdä.

1. Minni 30/03/2018 08:58

Tämä on todellinen huoli.
    Lääkärivajeen vuoksi esimerkiksi lastenpsykiatrian vastaanotolla hoitotakuu ei toteudu ja lapset joutuvat odottamaan tutkimuksiin pääsyä kohtuuttoman kauan.