Koti, kauppa ja luonto

Nuoret kauppiaat Heli ja Ilpo Romppanen haluavat tarjota otavalaisille ruokakaupan lisäksi muitakin palveluja. (Kuva: Olga Davydova)

Otavan K-kauppiaspari Heli ja Ilpo Romppanen hommasivat kyläläisille muovinkeräyssäiliön. Kotonaan he ovat kierrättäneet muovipakkaukset jo pitkään.
– Kotona olemme kierrättäneet muovipakkaukset jo vuosia. Mikkelissä asumme taloyhtiössä, jossa on laatikko pakkausmuoville, kertovat runsas vuosi sitten Pohjois-Karjalasta Mikkeliin muuttaneet Romppaset.

Facebookin Otava-ryhmässä alkoivat ihmiset kysellä muovin kierrätyksen perään myös omalla kylällä. Kun kävi selväksi, ettei keräyspistettä virallista tietä tule, panivat Romppaset toimeksi.
– Olen koulutukseltani ympäristöoikeuden erikoisjuristi, joten ympäristöasiat ovat minulle tuttuja ja läheisiä, sanoo Heli Romppanen.

Muovipakkausten keräyspaikka sijaitsee nyt Romppasten K-Marketin pihapiirissä, ja se on selvästi tullut tarpeeseen.
Juuri yksivuotista kauppiasuraansa juhlineet Romppaset ovat viihtyneet Otavassa hyvin. Heli Romppanen on aiemmin työskennellyt asianajotoimistossa ja kunnan viranomaisena, Ilpo Romppanen taas vartiointiliikkeen vastaavana hoitajana.

Hyppy tuntemattomaan koitti vuosi sitten, kun Ilpo Romppanen suoritti K-kauppiasvalmennuksen ja pariskunta ottivat vastaan kauppapaikan Otavassa. Ilpo Romppanen kuvaa vuotta vauhdikkaaksi.
– Olemme oppineet paljon. Toinen vuosi on helpompi, kun on jo kokemusta vaikkapa juhlapyhistä ja kesälomasesongista.

Otavaa Romppaset pitävät oivallisena kauppapaikkana. Mukavat kyläläiset ja iso joukko mökkiläisiä tarjoavat kauppiaille monipuolisen työnkuvan.
– Otavalaiset ovat ottaneet meidät erinomaisesti vastaan. Lomalaiset taas ovat kiitelleet valikoimaamme, että olisipa heilläkin tällainen lähikauppa.

Romppaset haluavat tuoda kylälle edelleen lisäpalveluita. Ensimmäisenä K-Markettiin saatiin Matkahuolto, DB Schenker ja viimeisimpänä muovinkeräys.
– Mietimme kokoajan, mitä muuta pystyisimme tarjoamaan lisäpalveluina.

Viranomaisen työhön verrattuna kokee Heli Romppanen nyt yrittäjänä suurempaa vapautta.
– Jos yrittäjällä on jokin ongelma tai haaste, on se korjattavissa ja korjattava itse. Vuosi vilahti uutta, monipuolista työtä oppiessa, ja voin hyödyntää koulutustani tässäkin työssä.

Kiirettä hän on potenut aiemmissakin tehtävissä, mutta kauppiaan hoppuun tuo lisänsä se, että työtä on seitsemänä päivänä viikossa.
– On hyvä, että kotona on 3- ja 8-vuotiaat tyttäret, joten äidin ja isän rooli pitää meitä kodin arjessa kiinni. Yhdessä pyrimme olemaan tyttöjen kanssa aina, kun mahdollista.

Vapaa-aikaa pariskunnalla ei juuri ole, mutta jossakin välissä Heli käy salilla ja Ilpo metsästää.
– Muistiin on jäänyt erityisesti majavanmetsästys Lieksassa ja ensimmäinen hirvenkaato. Nyt pääsen harrastamaan metsästystä paremmin kun pääsin koejäseneksi Otavan Erämiehiin.

1. GM 24/03/2018 09:02

Myös SER (Sähköelektroniikkaromu) keräys pitäisi saada huomattavasti nykyistä helpommaksi, keräysastia taloyhtiöihin (tai vähintään jonnekin päin keskustaa / isompia kauppakeskuksia, ehkä lähelle patterikeräystä). Kävin pari kauppaa keskustassa läpi ennenkuin löysin sellaisen joka tiesi ottaa hajonneen sähköhammasharjan vastaan. Kaupat eivät myöskään erikseen juuri SER keräyksestä ilmoittele (saatikka muistuta siitä kun ostat uuden tuotteen), ehkä kustannuskysymys? Huvittavinta oli kun Clas Ohlsonin myyjä ei tiennyt SER kierrätyksestä mitään, koko käsite oli hänelle täysin vieras. Sain lopulta homman toimitettua mutta tiedän että moni ei olisi viitsinyt lähteä kiertelemään ja olisi vaan heittänyt tavaran taloyhtiön sekajätteeseen.