Kolumni: Omaa oksaa sahaamassa

Mikkelin valtuustoryhmät kovistelevat maanantaina Essotea tiukkaan sävyyn. Miten Essote aikoo huolehtia, että mikkeliläiset saavat terveyspalveluja tarpeitaan vastaavasti ja lain vaatimalla tavalla, kuuluu kysymys.
SDP:n aloitteesta syntyneessä paimenkirjeessä on kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajien allekirjoitus. Mahtoivatko esimerkiksi keskustan Pekka Pöyry ja kokoomuksen Armi Salo-Oksa täysin tiedostaa, mihin nimensä vetivät.

Mikä saanee Mikkelin päättäjät liikkeelle juuri nyt, kun ankara influenssakausi koettelee niin potilaitakin kuin terveydenhuoltoakin?
Kyselyyn voisi olla aineksia, jos Essotea johdettaisiin osaamattomasti. Siitä ei ole kysymys.
Täydellinen ei keskussairaalan päivystys ole, mutta silti se on tilastojen valossa maan ehdotonta kärkeä. Essoten monitoimijapäivystyksen kehittäjät ylilääkäri Santeri Seppälä ja koordinaattori Katja Saukkonen palkittiin joulukuussa terveysalan vuoden vaikuttajina Suomessa.

Kovassa muutoksessa elävä Essote on jo lisännyt rahkeita vastaanotoilleen. On myös laadittu ohituskaistoja, joita pitkin kiireellistä hoitoa tarvitsevat ja lapset pääsevät entistä nopeammin hoitoon.
Eilen keskiviikkona päivystys sai lisää paukkuja. Vastaanottoalueen uudeksi vetäjäksi nimitettiin ylilääkäri Jarmo Lappalainen, joka on erittäin kokenut terveydenhuollon ammattilainen. Hänen johdollaan Juvan terveyskeskus nousi aikanaan maan huippuyksiköksi.

Mikkelin seudulla on tehty vahvaa työtä terveydenhuollon uudistamiseksi. Kuntien yhteistyöllä on hartioita levennetty ja keskussairaala uudistettu. Kustannuksia on voitu vähentää.
Lääkärilehti julkisti tällä viikolla uusimman tilaston sairaaloiden tuottavuudesta. Mikkelin keskussairaala on Suomen toiseksi tuottavin keskussairaala.
Samassa tilastossa sijalla 16 on Savonlinnan keskussairaala, jonka kanssa Mikkelin olisi löydettävä yhteinen sävel. Ero tuottavuudessa on niin suuri, ettei yhteistyö ole helppoa.
Muutoksessa Essote tarvitsee suurimman omistajansa täyden luottamuksen ja tuen. Näyttävillä manöövereillä Mikkeli sen sijaan sahaa keskussairaalan ja omaa oksaansa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Ihme ja kumma 24/03/2018 15:05

Olisikohan aika Essoten vähentää johtoporrasta, lisätä niitä tekeviä käsiä sinne perusterveydenhuollon puolelle, ja saada lääkäreitä sitoutettua tänne. Nyt nuori lääkäri pistetään yksin vastuuseen 40 potilaan osastolle ja tukea ei tule. Osastoilla yksi yöhoitaja hoitaa jopa 26 potilasta, toiselta osastolta käydään kääntöapuna…. Tätäkö se hyvä hoito on?

2. Kati Myllymäki 23/03/2018 11:01

Ensin suurin omistaja Mikkeli kuristaa ESSOTEn resurssit minimiin ja sitten samat omistajat ihmettelevät, kun sillä budjetilla ei voikaan tuplata päivystyksen ja vastaanoton henkilöstömäärää!

3. Veronmaksajat 23/03/2018 10:50

Vai ei saisi puuttua siihen, jos palvelut eivät pelaa. Mennään Mikkelin mallilla ja lakaistaan maton alle kaikki epäkohdat. Tärkeintä on imago, viis palvelujen toimivuudesta.