Kolumni: Mikkeli vahvistui

- Mikkeli tarvitsee lisää nuoria, yrityksiä ja kasvua. (Kuva: Olga Davydova)

Mikkelin kaupungin taloudesta vastaavat ansaitsevat lämpimät onnittelut. Kaupungin talous on viime vuonna saatu hyvään malliin.
Ylijäämää kertyi yli odotusten, ja velkaa on voitu lyhentää. Myös huonoa rakennuskantaa on voitu poistaa taseista ja purkaa.
Nämä ovat erinomaisia uutisia meille kaikille mikkeliläisille. Ne antavat odottaa, että kotikaupungilla on voimaa kehittyä jatkossakin. Voimme luottaa, että palvelumme toimivat.

Vaikka nyt on hyvä hetken aikaa nauttia onnistumisesta, ei urakka tietenkään koskaan valmis ole.
On hyvä muistaa, että viime vuonna Mikkeliä auttoivat myös monet suotuisat sattumat. Asuntomessujen myönteinen vaikutus oli suuri, mutta kertaluonteinen.
Etelä-Savon Työterveys Oy:n myynti paikallisille toimijoille tuotti sievoisesti kahisevaa kaupungin kassaan. Uuttaa myytävää ei kaupungilla ole ainakaan joka vuodeksi.
Essoten ensimmäinen toimintavuosi toi Mikkelille miljoonaluokan säästöt. Lisää säästöjä ei ehkä enää ole odottavissa, sillä Mikkelin valtuuston penää Essotelta terveyspalveluihin jo lisää laatua.
Suomen talouden nousukausi voimistui viime vuonna. Työttömyys kääntyi Mikkelissäkin laskuun ja verotulot nousuun. Saman suunta jatkuu tänä vuonna.

Kaupungin rahan tarve jatkuu suurena muun muassa kouluinvestointien vuoksi. Velkaantumiseen ei ole varaa, sillä liki 200 miljoonan euron lasti painaa jo ryhtiä. Korkojen odotettavissa oleva nousukin arveluttaa.
On keskeisen tärkeää löytää 5,1 miljoonan euron pysyvä kohennus kaupungin menotalouteen. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Aholaisen (sd.) johdolla työskentelevä työryhmä on luvannut ratkaisut vapuksi.

Onnistuminen on ehdottomasti tarpeen myös viime vuonna valmistuneen strategian ohjelmatyössä. Päämääränä on hyvän elämän, kestävän kasvun, korkean osaamisen ja yrittäjyyden Mikkeli.
Pelissä on paljon. Mikkeli tarvitsee lisää nuoria, yrityksiä ja kasvua. Viime vuoden kaltaiseen 216 hengen vähennykseen ei jatkossa ole varaa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja