Kolumni: Kaupunkivaltion paluu

Saksassa ja Italiassa pitivät jöötä 1800-luvun puoliväliin saakka vahvat kaupunkivaltiot. Firenze, Venetsia ja Hampuri pärjäsivät pitkään hyvin omillaan.
Kansallistunne vahvistui 1800-luvulla kaikkialla Euroopassa. Syntyi lukuisia uusia valtiota, joista merkittävimmät olivat juuri Saksa ja Italia. Vähän myöhemmin myös Suomi sai alkunsa samoista juurista.

Viime aikoina on riittänyt puhetta kaupunkien vahvistumisesta ja maaseudun kuihtumisesta. Suomessa puhetta on pitänyt yllä varsinkin Helsingin energinen pormestari Jan Vapaavuori (kok), joka näyttää haikailevan kauas menneeseen.
Vapaavuori käyttäytyy kuin renessanssiruhtinas, jolla on varaa pitää köyhempiään ja tyhmempiään astinlautana. Heitähän Suomessa riittää.
Kuinka pitkälle Vapaavuori on valmis menemään, se on vielä näkemättä. Pääkaupunkiseudun raskas tykistö on joka tapauksessa asemissa moukaroimassa maakuntia, joita pitää Vapaavuori pitää helsinkiläisten elätteinä.

Kokoomuksen oikeistosiipi ei saanut soteuudistuksessa läpi haluamaansa valinnanvapautta, jonka turvin kansainväliset lääkefirmat olisivat voineet säälittä saalistaa suomalaisia potilaita ja veronmaksajia.
Oli selvää, että jossain vaiheessa tulee vastaisku, jolla kokoomuksen oikealaita haluaa nurin myös maakuntauudistuksen. Kansanedustaja Elina Lepomäen ensi-isku saatiin viime viikolla, kun hän ilmoitti äänestävänsä soteuudistusta vastaan.
Kauaa ei malttanut vaieta itse pääjehu Vapaavuorikaan. Alkuviikosta hän vaati entistä rajummin luopumaan koko sotesta ja maakunnista.

Kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo jaksaa vielä puolustaa hallituksen esitystä, mutta kuinka kauan?
Arvostelijoitten kannattaisi katsoa, mitä Etelä-Savossa on jo saatu aikaan. Terveydenhuoltoon on löydetty kuntien yhteistyöllä selvästi lisää tuottavuutta.
Kuntayhtymä Essote on nopeasti tuottanut jäsenkunnille liki 10 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Kustannuksia on saatu alennettua 3,2 prosentilla.
Olisiko siis viisaampaa viedä eteenpäin sotea vai Vapaavuoren vaihtoehtoa, jota ei ole.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Olli Nepponen 09/03/2018 13:59

Mikä oikeistosiipi Tapsa? Niin kauan kun jotain tulee valmiiksi saa myös kritisoida. Joka paikassa soteen olisi pitänyt panostaa jo ajat sitten onneksi nyt. Mutta paljon on vielä tekemistä Etelä-Savossa ennen kuin Itä-Savo tiiviissä yhteistoiminnassa.
    Ilman kritiikkiä ei voi olla kehitystä.